El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Polèmic ‘Informe Semanal’ contra el 9-N
  • CA
Querella contra Mas

L”Informe Semanal’ contra el 9-N que va emetre ahir al vespre Televisió Espanyola ha provocat indignació a les xarxes socials per la manca de pluralitat i l’hostilitat contra la consulta. El programa va entrevistar 5 opinadors antisobiranistes i cap a favor, i ha despertat les protestes.

Dels quasi vuit minuts que dura el reportatge, és un allau de veus contràries al 9-N. Primer de tot ho fa el ministre de Justícia, Rafael Catalá, que parla d'”incompliment greu” del mandat del TC. A continuació, parlen 5 opinadors antisobiranistes: Emilio Frías, fiscal d’Albacete i portaveu de l’associació de fiscals, Rafael de Mendizabal, magistrat emèrit del TC, Ramón Tamames, economista i exdirigemt del PCE, Joaquín Leguina, exdirigent del PSOE, i finalment, Arcadi Espada, que és l´únic català, columnista del Mundo i un dels impulsors de Ciutadans.

Els més crítics són Tamames i Rafael de Mendizábal. Tamames assegura que els catalans que van participar del 9-N “estan amb el virus que els han introduït els nacionalistes secessionistes“. També diu que una part de la població catalana vol la independència sense saber la història de Catalunya. Mendizábal es pregunta: “Quina seriositat pot tenir una elecció amb capses de cartró, sense cens electorals, sense comprobació de res, on hi ha gent que, per diversió o provocació, han votat dues i tres vegades, i n’hi haurà molts més?”

La veu en off del reportatge posa l’accent en la comparativa amb els ciutadans del cens, cosa que no s’ha fet mai en cap comici i sense tenir en compte que aquest rebia amenaces de la fiscalia. “Més dos milions sobre un cens de més de 6 milions van votar el 9-N, dos que cada tres no van votar”. Qualifica la consulta d'”escenari inèdit” on “destacats dirigents d’ERC feien el recompte de vots al davant de les meses”. Era una al·lusió al fet que Oriol Junqueras va fer de voluntari.

El reportatge, que qualifica constantment el 9-N de “simulacre de consulta” i de “consulta il·legal”, i recull finalment les impressions lacòniques de cinc ciutadans espanyols, 4 dels quals es mostren contraris al 9-N i només un partidari. El vídeo conclou en aquestes termes: “Serà el pròxim dissabte 29 de novembre quan el president del govern Mariano Rajoy viatgi a Catalunya per defensar, ha dit, els interessos de tots els catalans respecte al 9-N“. Entre els qui han protestat pel programa hi ha el periodista Francesc Cruanyes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa