El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Alarma a l’Estat pels revesos judicials de Llanos de Luna
  • CA

Alarma a l’Estat pels revesos judicials de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, que persegueix els ajuntaments que es declaren fiscalment insubmisos i ingressen a l’Agència Tributaria de Catalunya els impostos dels seus ciutadans. 80 consistoris han guanyat al govern espanyol i no pagaran a l’Hisenda espanyola.

L’executiu reconeix “preocupació”, i més perquè tenen d’un por d’un efecte multiplicador amb més ajuntaments que exerceixin la sobirania fiscal. Qualifiquen les resolucions “molt significatives”, i alerten que “sentin un precedent molt perillós”.

Fonts del govern espanyol creuen que si els impostos no arriben a Madrid l’Estat ha d’actuar. “Pagar els impostos a l’Agència Tributària Catalana és fer-ho a una administració incompetent. I si els impostos no arriben a Madrid en temps i forma, l’Estat ha d’actuar”, han dit segons el Confidencial.

El ministeri d’Hisenda també té identificats els alcaldes dels municipis que des de fa mesos practiquen aquesta insubmisió. Fins i tot, coneix les estructures concretes que utilitzen per ingressar l’IRPF dels treballadors de la localitat i l’IVA a l’agència tributària catalana, en lloc de fer-ho a la hisenda espanyola.

El Tribunal de Justícia de Catalunya, i altres jutjats, emparen els municipis insubmisos i, en termes generals, argumenten el següent: “la sobirania fiscal és una manifestació política, sense efectes jurídics, i l’actuació dels ajuntaments és una forma de expressió política”.

Tributs

Hi ha tributs la gestió dels quals correspon a l’Estat però que n’ha cedit a les comunitats autònomes un percentatge de la recaptació. Entre aquests impostos hi ha: la fracció autonòmica de l’IRPF, una part de l’IVA, i dels impostos especials de fabricació sobre la cervesa, sobre el vi i begudes fermentades, sobre el tabac, hidrocarburs, i el rendiment cedit de l’impost sobre l’electricitat.

Hi impostos estatals la gestió i recaptació dels quals està cedida per complet a les comunitats autònomes, com són l’Impost sobre Transmissions Patrimonials, Successions i Donacions, l’impost especial sobre determinats mitjans de transport, sobre les Vendes Minoristes de determinats hidrocarburs i sobre el Joc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa