El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
CiU queda primera, i ERC 13 escons per sota
  • CA

CiU quedaria ara primera a les eleccions i ERC 13 escons per sota. I per primera vegada des de les eleccions del 2012, CiU i Esquerra no sumen majoria absoluta al Parlament. Ni juntes, ni tampoc anant per separat, segons una enquesta de Feedback per ‘La Vanguardia’, realitzada entre els dies 1 i 4 de desembre. CiU obtindria 40 diputats, deu menys que el 2012, i ERC 27, sis més que fa dos anys.

Encara que CiU i Esquerra sumen, fins i tot, algunes dècimes més que fa dos anys, perden quatre escons en el còmput total i passen dels 71 del 2012 a 67 (un per sota de la majoria absoluta). És a dir, el bloc sobiranista només sumaria més de la meitat dels escons del Parlament (i reuniria llavors 75) incloent als diputats de la CUP.

La segona novetat és la irrupció a Catalunya de Podemos. El partit que lidera Pablo Iglesias es convertiria en la quarta força política de la Cambra, amb 14 escons i més de l’11% dels sufragis. I, la CUP duplicaria la seva quota de vot del 2012 i gairebé triplicaria la seva actual representació parlamentària amb 8 escons.

La tercera novetat seria la confirmació de l’escalada imparable de Ciutadans. El partit de centre espanyolista que lidera Albert Rivera duplicaria la seva taxa de vot de fa dos anys i passaria de 9 a 19 diputats. Els socialistes catalans perdrien vuit escons dels 20 que tenen avui, i el PPC perdria més de la meitat dels seus diputats (de 19 a 9) i gairebé el 45% de les paperetes que van obtenir fa dos anys. ICV també sofriria una gran pèrdua de vots, de 13 a 6 escons.

En aquest context, només l’Assemblea Nacional Catalana aconsegueix l’aprovat de l’opinió pública, mentre que els partits no passen del suspens. I en aquesta línia, les millors puntuacions les obtenen David Fernández (CUP) i Oriol Junqueras, encara que en aquesta ocasió també el president Mas se situa en el terreny de l’aprovat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa