El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El govern espanyol es gasta 500 milions en una via que envoltarà Madrid
  • CA

El govern espanyol es gastarà 500 milions d’euros en una via que envoltarà Madrid. Tindrà forma de pentàgon i circumvalarà la comunitat madrilenya al llarg de 70 quilòmetres. La factura dels 500 milions d’euros és sense comptar les despeses derivades de tot el sistema de senyalització, il·luminació i el preu que suposa l’expropiació de terrenys, segons Estrella Digital. 

És una obra prevista en el pla d’infraestructures, transport i habitatge que la ministra Ana Pastor va presentar al Congrés de Diputats el 2012. Ara repren el projecte que, de moment, no està formalment aprovat. Segons dades Foment del 2010, el cost de construcció d’un quilòmetre d’autovia oscil·la entre els dos i vuit milions d’euros. La variació de preu depèn de l’orografia del sòl: si és plana la factura es troba entre els dos i tres milions d’euros, però si la superfície és accidentada pot arribar als vuit milions d’euros.

Suposa un traçat de carreteres de 70 quilòmetres de longitud en forma de pentàgon que ha d’envoltar la comunitat de madrid abans de 2020. Connectarà Àvila, Segovia, Guadalajara, Tarancón, Toledo i Maqueda amb aquesta comunitat a través de la construcció d’una xarxa d’autovies, algunes de les quals encara cal començar mentre que d’altres estan hora d’ara aturades.

Aquest projecte realment ha estat rescatat del calaix dels plans oblidats dels temps de les vaques grasses al ministeri de Foment, ja que les primeres notícies del mateix procedeixen de 2005. La crisi va fer que els equips que s’han ocupat de Foment aquests anys l’haguessin apartat, fins que Pastor l’ha recuperat enguany.

Ecologistes en acció s’oposa al projecte. Diu que a Espanya sobren quilòmetres d’autopistes. “La qüestió és que el mateix govern (espanyol) ha dit que tenim més de 5.000 quilòmetres d’autovia que no ens fan falta i que ens sobren. Tot i això seguim entestats a seguir construint i fermentant el territori”, ha lamentat Francisco Segura, el portaveu d’aquesta plataforma. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa