El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Felip VI fa un discurs de Nadal anti-independentista
  • CA

Felip VI ha fet un discurs de Nadal anti-independentista. Ha cridat els catalans a respectar la Constitució i a frenar una “ruptura emocional” entre Catalunya i Espanya. N’ha parlat sense embuts. És el primer cop que ho fa. Als tradicionals missatges de Nadal el seu pare, Joan Carles I, s’havia referit a Catalunya de manera indirecta parlant d’unitat, però aquest cop, el primer discurs nadalenc de Felip VI, la Corona ha parlat clar. Ha estat després de fer-ho de corrupció, que és el primer tema que ha ocupat el seu missatge.

“Em dol i em preocupa que es puguin produir fractures emocionals, desafeccions i rebuigs entre famílies, amics o ciutadans”, ha dit, en una tessitura que sovint planteja el govern del Partit Popular. “Ningú a l’Espanya d’avui és adversari de ningú”, ha continuat, malgrat que el discurs sobiranista s’ha construït majoritàriament en positiu i de forma inclusiva, no pas buscant la confrontació identitària. “Allò que fa d’Espanya una nació amb força única, és la suma de les nostres diferències que hem de comprendre i respectar i que sempre ens han d’apropar i no pas distanciar. Perquè tot allò que hem assolit junts neix de la força de la unió”, ha insistit Felip VI.

Felip VI ha apel·lat, doncs, als sentiments per frenar la “ruptura emocional” entre Catalunya i Espanya, però ha iniciat l’apartat sobre Catalunya recordant que la Constitució va ser aprovada pel poble espanyol per àmplia majoria i que la Carta Magna ja reconeix la diversitat entre territoris i estableix el dret al respecte a les diferències.

Sempre d’acord amb la tesi que defensa Mariano Rajoy, ha apel·lat a la necessitat de fer pinya en un món globalitzat en què, segons afirmen des de la Moncloa i la Zarzuela, la fragmentació territorial es penalitza: “La força de la unitat és la que ens permetrà anar més lluny i millor en un món que no accepta ni la debilitat ni la divisió de les societats, i que camina cap a una integració més gran”. Per això, el rei ha fet una crida a totes les parts a intentar buscar una sortida a la situació actual però sense entrar a fons en possibles sortides polítiques, com una eventual reforma constitucional. En aquest punt, això sí, ha fet una defensa de la validesa del text de 1978.


Corrupció

Però les mirades estaven posades també, avui, en les seves paraules sobre la corrupció, amb el cas Nóos tocant de molt a prop la institució monàrquica. De fet, l’erosió constant que ha anat patint en els últims temps, afectant la seva legitimitat a ulls de la ciutadania, va acabar precipitant el relleu de Joan Carles I com cap de l’Estat el mes de juny, buscant una renovació de la imatge de la Corona. Sense mencionar en cap moment la seva germana, Felip ha estat taxatiu: “Hem de tallar d’arrel i sense contemplacions la corrupció”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa