El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mas: “Ha estat un grandíssim any per al dret a decidir i no podem afluixar”
  • CA
Amb cert optimisme, però amb els peus a terra, Artur Mas ha afirmat avui que el 2014 ha estat “un grandíssim any” per al dret a decidir. Es referia al 9N, quan Catalunya va poder votar el seu futur tot i que fos no vinculant, “cosa que no havia passat en els últims 300 anys”, ha dit. “Ara no podem afluixar. És el meu compromís”, ha indicat el president de la Generalitat, que ha anunciat que dijous marcarà definitivament els passos a seguir respecte el procés polític, després de reunir-se demà amb el líder d’ERC, Oriol Junqueras, l’Assemblea Nacional (ANC), Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). “Va haver-hi brega partidista a l’octubre i la vam superar. Ara hi torna a haver-hi brega i l’hem de tornar a superar”, ha exigit. És l’últim intent abans de prendre la decisió –”la millor possible”, ha incidit- que fixarà el rumb del govern.
 
Mas ha admès que el camí sobiranista “s’ha embolicat i s’ha creat una mica de disbauxa” en les últimes setmanes, en clara referència a les desavinences en les converses amb Esquerra, i no ha aclarit si les eleccions plebiscitàries seran al març, abans de les municipals, o a la tardor, o fins i tot si acabarà la legislatura. El mandatari català ha demanat abordar “amb serenitat i lluny del soroll” la darrera fase de les negociacions. Amb tot, Mas s’ha mostrat convençut que el procés “continuarà i bé”. “Després de declaracions, contradeclaracions, confusions, etc, la situació ha de sortir bé. El procés ha arribat molt més enllà, molt més amunt que mai. No podem ara malmetre’l. Ha de seguir amb les millors condicions”, ha subratllat.
 
Reivindica l’acció de govern
 
D’altra banda, Mas ha fet balanç dels dos anys de legislatura i ha reivindicat l’acció del seu govern. Havent arribat a la meitat del mandat, s’ha congratulat que s’ha complert el 67% de l’acord de legislatura firmat amb ERC i que un 22% més està en procés de compliment. El líder de CiU ha destacat que per primer cop des del començament de la crisi al 2008 la reactivació econòmica i la creació d’ocupació ha estat sostinguda. “Portem 18 mesos continuats amb caiguda interanual de l’atur registrat”, ha assenyalat, tot i admetre que els aturats de llarga aturada han augmentat. Igualment, com a actiu, Mas ha afirmat que les exportacions han crescut un 2,2%, “un rècord històric”.
 
En les polítiques socials, Mas ha reiterat que proporcionalment el govern hi està invertint més que en qualsevol altre època –el 71% del pressupost respecte el 67% respecte fa cinc anys- i que és un tema “prioritari”, però que l’executiu espanyol els està posant pals a les rodes, com en el sector energètic, amb moltes persones que no es poden pagar calefacció. “Això ara ho solucionarem amb el fons de solidaritat energètica que es posarà en marxa aquest gener”, ha comentat.

Així mateix, en l’àmbit educatiu la taxa d’abandonament escolar prematur s’ha reduït del 28,9% al 24,9%, l’èxit escolar ha crescut 5 punts, i que en sanitat s’estan reduint les llistes d’espera. En matèria de transparència, Mas també ha subratllat que la Generalitat ocupa per primer cop el número 1 del rànquing de tot Espanya després de les mesures aplicades l’últim any i mig.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa