El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mas rumia una llista pròpia amb suport civil
  • CA

El president de la Generalitat, Artur Mas, estaria rumiant ja una llista pròpia amb un ampli suport de la societat civil, segons publica l’ARA. El diari explica que en la reunió que va tenir lloc el 27 de desembre entre Mas, el líder d’ERC, Oriol Junqueras, la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, i el president de l’Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d’Abadal, va ser aquest últim qui va proposar una proposta de confluència.

Segons l’ARA, aquesta proposta va desconcertar en un primer moment a tots dos líders polítics, i que consisteix en confegir dues llistes, una al voltant de Mas, acompanyat de personalitats de la societat civil i amb CDC relegada, i una altra encapçalada per Junqueras, acomboiat exclusivament pel seu partit i sense independents.

L’objectiu seria conciliar alguns requisits de Mas i Junqueras: el format de doble llista podia atreure Junqueras, el perfil transversal de la llista del president pretenia seduir Mas. Segons el mateix diari, d’entrada tots dos van expressar les seves reserves. Ni Mas veia clar apartar tots els actius del seu partit, ni Junqueras volia renunciar a envoltar-se d’independents. Segons diverses fonts nacionalistes, però, Mas va prendre nota de la idea i s’ha concedit uns dies per rumiar la manera d’articular una solució que s’hi pugui assemblar.

A Convergència, segons fonts consultades per l’ARA, s’especula que la fórmula que podria convèncer Mas per convocar eleccions anticipades seria una llista d’ampli abast, amb noms propis com Forcadell i Casals, acadèmics i experts de prestigi, sense prescindir de valors del partit i també d’UDC que combreguin amb el full de ruta cap a la independència. Aquesta seria una candidatura que s’assegurés guanyar les eleccions. La porta quedaria oberta a ERC, però Mas és conscient que no hi ha res a fer i, per tant, necessitarà sumar amb la llista de Junqueras per superar la majoria absoluta.

Per la seva banda, els republicans centren els esforços a buscar un acord al voltant del programa. La llista unitària que proposava Mas ja no és ni tan sols objecte de negociació. “ERC no farà immolar el procés amb una llista frontista”, remarquen fonts de la cúpula del partit. Alhora, fonts de l’ANC consultades pel diari troben altament improbable que, havent-hi més d’una candidatura, l’entitat limiti el seu suport “en exclusiva” a una de les tres opcions, l’encapçalada per Mas.

Tot i que asseguren que una altra cosa seria que “a títol personal” alguna de les cares més representatives decidís integrar-s’hi per ajudar a desencallar la convocatòria electoral.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa