El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Odón Elorza: “El dret a l’autodeterminació de Catalunya no existeix”
  • CA

L’històric alcalde de Donosti, el socialista Odón Elorza, ha manifestat en una entrevista al Diari de Vilanova que “El dret a l’autodeterminació de Catalunya no existeix” i que “s’haurien buscar altres sortides” com buscar “una conjunció d’interessos” amb Madrid que “fins ara no s’ha donat” per motius, entre altres partidistes. Creu que el procés sobiranista “es va iniciar partint de l’error de no donar la importància deguda al principi de de legalitat”. Com que, diu, “Rajoy i el PP són un frontó per negociar”, és partidari d’esperar i negociar amb un govern socialista “on segur que els interessos catalans serien escoltats d’altra manera”. 

Aquest és un fragment de l’entrevista:

El procés cap a la independència de Catalunya es il·legal?
Jo, que sóc un estudiós de processos com el de Quebec amb el principi de transparència i ara últimament el de Escòcia, que he seguit molt directament, penso i torno a dir que Catalunya hauria d’haver seguit més el camí de la legalitat.

Però la gran majoria dels catalans demanen que se’ls pregunti sobre el seu futur: dit d’altra manera, sobre el seu dret a decidir.
El dret a decidir és un succedani del dret a l’autodeterminació, i el dret a l’autodeterminació en un país, en una nació com és Catalunya, no existeix, s’haurien de buscar altres sortides. Buscar una conjunció d’interessos que fins al moment no s’ha donat per molts motius, per moltes raons i per molts interessos partidistes.

Vostè creu que el Govern català no ha fet el possible per no arribar a la situació actual?
Tots sabem com és el senyor Rajoy i el PP, són un frontó que fa rebotar tot el que l’arriba. Amb ells serà pràcticament impossible arribar a un diàleg de futur.

Llavors, segons vostè, què hauria de fer ara Catalunya?
En primer lloc posar a la balança el conjunt del procés. A un costat, el principi de legalitat, i a l’altra el principi de voluntat democràtica, i trobar l’equilibri: esperar i negociar fins i tot una consulta a traves d’una llei de transparència.

Això ja s’ha intentat per activa i per passiva.
Jo crec que no, que no s’ha intentat adequadament. Ja he dit abans que Mariano Rajoy, i abans Aznar, són un mur en aquests temes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa