El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Escòcia s’interessa pel model sobiranista català
  • CA


L’acte al comitè d’afers exteriors del Parlament escocès

Escòcia s’interessa pel model sobiranista català. El secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana, ha explicat aquest dijous al Parlament d’Edimburg el procés sobiranista i ha remarcat el pes de les relacions internacionals. Ha comparegut davant del comitè de Relacions Exteriors i Europees del Parlament Escocès a petició de la cambra escocesa i també hi han participat els màxims responsables d’afers exteriors dels governs basc i flamenc, María Ángeles Elorza i Lukas Van Hamme, respectivament. El secretari ha estat acompanyat pel delegat del Govern al Regne Unit i Irlanda, Josep Suárez.

Durant la seva intervenció inicial, Albinyana ha recordat que l’acció exterior de la Generalitat de Catalunya es remunta pràcticament als origens mateixos de l’autonomia restaurada i ha explicat que la delegació catalana a Brussel·les es va obrir l’any 1986, essent llavors l’única delegació d’una comunitat autònoma espanyola davant les institucions europees. El secretari d’Afers Exteriors també ha fet una radiografia de la presència internacional de Catalunya, recordant que, a banda de les set delegacions que té el Govern, hi ha 37 oficines d’Acció arreu del món, així com diverses oficines sectorials, com puguin ser les de Turisme de Catalunya o les de l’Institut Ramon Llull (IRL).

Albinyana ha explicat als diputats escocesos que la presència exterior catalana “és un instrument que serveix a les necessitats de Catalunya i la seva gent” a partir de quatre pilars principals: la representació institucional del Govern, la internacionalització de l’economia catalana i la captació d’inversions, l’atracció de turisme i el foment de la cultura i la llengua catalanes. En aquests sentit, ha explicat que les delegacions i les oficines sectorials són una inversió econòmica eficient perquè treballen en la defensa integral dels interessos de Catalunya. El secretari d’Afers Exteriors també ha parlat de les iniciatives del Govern en matèria de diplomàcia pública, amb la creació fa tres anys de Diplocat, i en matèria de projecció mediàtica internacional de Catalunya mitjançant el Programa Eugeni Xammar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa