El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Gabancho estira les orelles a Martín Blanco
  • CA

L’escriptora Patrícia Gabancho ha picat el crostó al politòleg Nacho Martín Blanco a Rac1. Gabancho i Martín Blanco es van enganxar per les ‘ambaixades catalanes’, ja que el politòleg ha argumentat en contra d’elles. “El més normal és que les comunitats autònomes tinguin una acció exterior que sigui respectuosa amb la línia de les relacions exteriors de l’Estat, i si hi ha una comunitat que vol tenir una política exterior, diferent i perjudicial per la línia oficial de l’Estat, és lògic que l’Estat reaccioni“.

“Estem en un moment de retallades a Catalunya”, ha continuat, però llavors Gabancho l’ha interromput: “Ara ja no es retalla, en aquests pressupostos ja no es retalla! El 70% o més dels pressupostos van a despeses socials”. Martín Blanco, però, ha insistit: “El que és fonamental no és el que digui el TC o el govern central, sinó de què ens han servit als ciutadans de Catalunya aquesta enorme quantitat de delegacions a l’exterior”.

L’escriptora, però, ha recordat que “no és una enorme quantitat” de delegacions, mentre que el politòleg ha relativitzat que altres comunitats també en tinguin d’obertes. “La Patrícia diu que moltes autonomies tenen delegacions a l’exterior, però la majoria d’elles han anat tancant-les i integrant-les en les ambaixades espanyoles”, ha insistit. Gabancho la respost amb contundència: “Estem en un Estat que enguany invertirà mil milions en AVE. Per tant, que no ens vinguin amb qüestions d’inversions intel·ligents. Si Catalunya amb el 30% del seu pressupost fa inversions polítiques, jo ho aplaudeixo. L’altre 70% està per les inversions bàsiques”, ha argumentat.


Però Martín Blanco ha insistit en la seva visió. “No crec que Catalunya estigui ara per fer despeses supèrflues. Hi ha altres coses més fonamentals en les quals invertir, que no en obrir delegacions que no tenen una utilitat pràctica”. En aquest context, Gabancho l’ha desmentit: “Però si se suposa que fan acció econòmica! Qui vols que la faci? El senyor que decideix que l’AVE és més important que el corredor mediterrani? L’Estat espanyol no ens defensa en els nostres interessos, ni econòmics, ni d’exportació, ni de coneixement!”

Segons el politòleg, en canvi, els serveis diplomàtics espanyols garanteixen l’interès general “dels catalans i de la resta dels espanyols per igual”. “No tenen cap voluntat de menystenir els interessos de Catalunya!”. L’escriptora però ha insistit: “Si Catalunya decideix que els objectius prioritaris del govern espanyol són antagònics amb els catalans, s’ha de muntar la seva pròpia estructura“.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa