El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els contribuents paguen menys a Hisenda a Madrid i més a Catalunya i Andalusia
  • CA

Els assessors fiscals del Registre d’Economistes Assessors Fiscals (REAF) han assegurat avui que Madrid és la comunitat autònoma on els contribuents paguen menys a Hisenda, mentre que Catalunya i Andalusia els territoris en els quals es paga més. REAF ha presentat avui l’informe “Panorama de la fiscalitat autonòmica i foral 2015”, en què se subratlla que a “aquestes altures molts contribuents no saben el que pagaran” en la declaració de la renda i en què es conclou que Madrid és l’autonomia on menys impostos es paguen.

A l’informe s’hi assenyala que gairebé totes les comunitats autònomes modifiquen l’any 2015 la tarifa autonòmica i Balears regula per primera vegada alguns mínims familiars. Pel que fa a l’impost sobre el patrimoni (IP), Balears puja el mínim exempt de 700.000 a 800.000 i La Rioja estableix una bonificació del 50 per cent.

Respecte a Successions i Donacions (ISD), els experts han indicat que es produeixen pocs canvis el 2015. En aquest cas, a Aragó la bonificació tant per a transmissions “inter vivos” com per a “mortis causa” passa del 50 al 65 per cent, mentre que a Extremadura s’estableixen bonificacions del 99% per a descendents i adoptats menors de 21 anys i deduccions considerables per a bases que no superin els 600.000 euros si es tracta de familiars pròxims, els anomenats grups II.

El director del servei d’Estudis de Reaf, Rubén Gimeno, ha indicat que a Cantàbria, La Rioja, Madrid i Castella-la Manxa es tributa de manera “simbòlica” en successions, mentre que en donacions els familiars pròxims tenen una bonificació en el cas de la capital d’Espanya del 99%, del 95% a Castella-la Manxa, del 65% a Aragó, del 7% a Balears i del 5 al 9% en el cas de Galícia i Catalunya. Els experts han qualificat de “capritxós” i “erràtic” el sistema de finançament actual, en deixar comunitats com Catalunya, Balears i Madrid per sota de la seva capacitat fiscal i millorant d’altres com Extremadura.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa