El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Empar Moliner deixa en evidència Guti i Inda
  • CA

L’escriptora Empar Moliner ha deixat avui en evidència el jugador de futbol Guti i el periodista Eduardo Inda, que van carregar contra l’expresident del Barça Joan Laporta per voler declarar en català en un judici. “Em passaré al castellà, perquè com que això és una qüestió de futbol i se n’ha parlat molt a les tertúlies de Madrid, vull fer-ho en castellà perquè se’m pugui entendre”, ha començat Moliner durant la seva intervenció d’avui al programa ‘Els Matins’.

L’escriptora ha explicat que “Laporta entén el castellà, com tots els catalans. El parlem tant bé o tan malament com un madrileny, i l’escrivim igual de bé o de malament que ells. Això és així perquè a l’escola, on es fa immersió lingüística en català, els nens fan assignatures en castellà. Els nens aprenen el castellà, que en molts casos és la seva llengua materna, o la dels seus avis. I és per això que, malgrat l’oferta del govern espanyol de pagar-nos el cole privat si demaneu escolarització en castellà, el 99% de les famílies volen l’ensenyança com fins ara”.

Per aquest motiu, pregunta: “Laporta ho fa per fotre?” I respon: “Sense dubte, si declarés en castellà no molestaria ningú. Hi ha molts moments en que has d’escollir entre fer el que toca, o el que creus que és just”. Així, els demana “empatia, perquè vosaltres ho teniu tot, i jo no”, i argumenta: “Laporta parla d’un dret, de declarar en la seva llengua. És un dret que tothom hauria de tenir. Perquè? Perquè si no els tens ets un ciutadà d’una colònia, on la teva llengua és de segona, perquè la que val és la castellana. Li diuen que és maleducat per no parlar en castellà, però llavors la bona o mala educació ens correspon a nosaltres“.

Finalment, conclou Moliner: “Vosaltres mai heu hagut de canviar de llengua: en la vostra llengua feu l’amor, celebreu gols i declareu en el jutjat. Jo no. Quan sempre has tingut aquest privilegi no saps el que és“.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa