El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Primeres crítiques a Construïm dins d’Unió
  • CA

El consell nacional d’Unió que s’ha reunit aquest matí ha expressat les primeres crítiques internes a Construïm, la plataforma impulsada per Josep Antoni Duran que s’ha constituït com a partit. Quatre consellers nacionals han pres la paraula durant el debat de l’informe de gestió que havia fet Ramon Espadaler, per criticar la deriva que està prenent la iniciativa. La majoria han estat intervencions iròniques, i la darrera, d’un representant d’Unió del Vallès, Carles Brugarolas, ha arribat a dir que si Construïm és un partit llavors “són adversaris nostres”.

El diputat al Congrés Josep Sánchez Llibre, mà dreta de Duran, s’ha vist obligat a prendre la paraula davant el to que estava agafant la discussió, i ha sortit en defensa de la plataforma que inicialment havia estat impulsada des de la fundació democristiana. Sánchez Llibre ha indicat molest a Brugarolas que Construïm és una fórmula de debat positiva i que no actua com una formació política, i que per tant no és un rival. La intervenció del diputat, però, ha generat algunes expressions de desaprovació aïllades, i noves peticions de paraula.

La crida de Núria de Gispert

Un malestar encara més ampli s’ha posat de manifest amb la discussió del reglament de la consulta que ha de celebrar Unió sobre el full de ruta, el pròxim 14 de juny. La discussió se centra en la pregunta, que s’aprovarà el 2 de juny: la direcció la vol fer ambigua, i els dirigents territorials i els històrics reclamen clarificar la posició respecte a la independència. Durant el debat, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha pres la paraula per recordar que Unió deia que només podia fer-se un avançament electoral si els comicis eren de caràcter plebiscitari, I que en aquest sentit cal debatre sobre un sí o un no clar a la independència, evitant la temptació de “no decidir res”.

De Gispert ha apostat per buscar en aquest context una pregunta el màxim d’integradora, sense que sigui inoperant. I en el mateix sentit s’han expressat dirigents històrics com Llibert Cuatrecasas o Francesc Borrell. També han aparegut crítiques al fet que Espadaler apuntés dies enrere suposades línies vermelles en aquest debat, que no havien estat discutides al partit.

A causa de la pressió del territori i dels històrics, la direcció d’Unió ha anunciat que mantindrà informats els presidents de les intercomarcals sobre la preparació de la consulta interna. Però tot i això, finalment el reglament d’aquesta s’ha aprovat amb un 31% de vot de càstig (només el 69% de vots favorables). La dada és significativa perquè la votació no ha estat secreta sinó a mà alçada. Al consell nacional no hi ha assistit Duran, tal com va anunciar.

El consell nacional democristià també ha repassat l’elaboració de les llistes electorals i els problemes que han sorgit amb CDC en algunes localitats, com Roses.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa