El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sala-i-Martín s’enganxa amb Andrea Levy per l’economia espanyola
  • CA

L’economista Xavier Sala-i-Martín s’ha enganxat avui amb la vicesecretària d’estudis del PPC, Andrea Levy, per l’economia espanyola. Durant la tertúlia del programa ‘El Món a Rac1′, l’economista ha assegurat que Espanya no és un país competitiu i ha revelat que quan els expresidents espanyols José Luis Rodríguez Zapatero i José María Aznar “veien els meus números sempre em deien que estaven malament, perquè Espanya és molt competitiva, i deien el que ha dit l’Andrea: que els turistes volen venir, que la gent vol construir a Espanya, etc”.

Sala-i-Martín ha explicat que “Espanya no és un país competitiu, perquè si ho fos, com Alemanya, tindria un superàvit comercial brutal, i exportaria molt més, i de tot”. En aquest sentit, ha argumentat: “Vas pel món i tothom sap què fan els suïssos: rellotges, ganivets, llet, etc. Però què fa Espanya, de cares al món? Res. Què hi ha a Espanya? Quins són els productes espanyols famosos al món? No n’hi ha ni un”. Levy, però, ha respost: “Alimentació, béns d’equip…”, i li ha preguntat: “Et sona el Santander? Et sona Repsol? Telefónica? Zara? Això no ho fan els espanyols?”

L’economista ha dit que “sí, Zara em sona, els altres han sigut empreses que han anat comprant a fora, no que siguin competitives”, i Levy ha insistit: “No són grans hòldings espanyols?” “Sí, ho són, però això no és ser competitiu“, ha dit Sala-i-Martín. La tertuliana hi ha tornat: “Dius que els espanyols no fan res al món, però jo et cito Telefónica, el Santander, el BBVA, Zara…”, mentre que l’economista insistia en la seva resposta: “Sí, però això no et fa competitiu”.

Ha estat en aquest context, que Levy s’ha queixat: “Tu dius que als espanyols no se’ls coneix per res. I jo et demano si no se’ls coneix per aquestes empreses”. Sala-i-Martín li ha respost amb una pregunta: “Espanya és famosa pels bancs?” I Levy ha fet el mateix: “El Santander no és un dels grans bancs del món?” Llavors, l’economista ha argumentat: “És un gran banc perquè ha anat comprant bancs d’altres països, no perquè sigui un gran centre financer d’Espanya”.

Levy ha insistit: “Però d’on és? D’Espanya! És que tu vols dir-me que Espanya és una merda, que és caspa i que és el pitjor. I jo no et compraré aquest argument”. Sala-i-Martín li ha fet saber que “el que jo dic és que no és competitiva. Aquesta actitud és la mateixa que tenia el Zapatero, la mateixa que l’Aznar, de dir que els espanyols són els reis del món. Amb aquesta actitud de superioritat i no entendre les debilitats…” La tertuliana ha dit finalment: “No sortiré amb l’actitud derrotista“.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa