El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sant Jordi: llibres entre la consulta i les plebiscitàries
  • CA

Com en els últims anys, a remolc de l’intens moment polític que viu Catalunya, aquest Sant Jordi viurà un altre esclat de llibres relacionats amb el procés sobiranista. ‘El Singular’ ha seleccionat una dotzena d’obres destacades, començant per ‘Escac a l’Estat’ (Pòrtic), del periodista Pere Martí, que relata la intrahistòria de la consulta del 9 de novembre i en revela aspectes fins ara desconeguts. En el mateix sentit, un altre periodista, Vicent Partal, publica ‘9N: desclassificat’ (RBA). De caràcter més general, entre els protagonistes polítics del camí independentista només Oriol Junqueras hi diu la seva, en un cara a cara amb el popular Justo Molinero a ‘Revoltats’ (Ara Llibres). 

En clau de futur, un llibre original i atrevit és el que ens proposa ‘Hem guanyat, hem perdut’ (Llibres de l’Índex), escrit a quatre mans per Marc Gafarot, opinador d’aquest digital, i Antoni Abat, situant els dos escenaris possibles de victòria o fracàs de l’independentisme i les seves conseqüències. També és molt interessant i de més actualitat que mai el relat d’‘Escac al poder’ (Deu i Onze Edicions), del periodista Roger Tugas, que descriu la irrupció i auge de l’esquerra alternativa i a la vegada l’impacte que pot tenir en el procés. I no oblidem ‘Polítics a la carta’ (Viena Edicions), de Josep Maria Vallès, un llibre on recull l’experiència de deu sopars que ha fet amb polítics de primera línia i el seu grup d’amics.

Des d’un àmbit més tècnic, Jordi Casas ha escrit ‘La hisenda municipal catalana’ (Pagès Editors). En to d’humor, hi ha ‘365 acudits per a indepes’ (Cossetània) d’Andreu González, i per amants de les vinyetes, el ninotaire Toni Batllori ha recopilat a ‘Breu història del procés’ (Ediciones B) la seva particular visió de la política. 

Així, aquest 23 d’abril, situat a l’equador entre la consulta no oficial i les plebiscitàries del 27 de setembre, es pot comprovar que diverses editorials veuen que el mercat sobiranista resisteix i aposten per exprimir-lo, tot i l’acumulació de títols de l’últim lustre.

Llibres contra la independència, i el cas Pujol



Des de la perspectiva unionista, també cada any surten llibres, però en molt menor nombre. Són volums clarament antiindependentistes. Un exemple és ‘Me gusta Catalunya, me gusta España’, de Sergio Fidalgo, que dóna veu a trenta catalans més o menys coneguts que rebutgen la independència. Més ponderat, però igualment contrari a la secessió, és el ‘Catalunya sense Espanya?’ (Pòrtic), de l’exdirector de La Vanguardia Joan Tàpia.

Aquest any, però, segurament la gran novetat siguin els llibres relacionats amb el cas Pujol arran de la seva confessió del juliol passat. És una incògnita si tindran bona acceptació per part del públic. ‘Jordi Pujol, la gran família’ (Angle), del periodista Maiol Roger, un retrat dels diferents entorns de l’expresident; ‘Banca Catalana. Caso abierto’ (Península), de Pere Ríos o ‘Això és una dona. Retrat no autoritzat de Marta Ferrusola’, de Cristina Palomar. La síntesi entre el procés i el cas Pujol es pot trobar en la reedició ampliada del llibre de Francesc-Marc Àlvaro ‘Ara sí que toca’ (Pòrtic).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa