El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ANC i Òmnium reclamen a Colau que Barcelona entri a l’AMI
  • CA

L’ANC i Òmnium han reclamat que la probable futura alcaldessa de la ciutat de Barcelona, Ada Colau, incorpori l’Ajuntament de la capital de Catalunya a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). En una roda de premsa celebrada aquest dimecres per valorar els resultats de les eleccions municipals, Jordi Sànchez (ANC) i Muriel Casals (Òmnium) han explicat que ja han acordat una primera reunió amb Colau de cara a la setmana que ve.

Casals ha destacat que “ara sí que hi ha majoria al ple de l’Ajuntament de Barcelona per afegir-se a l’AMI”, i que “tenim l’esperança que ara hi serà, i que s’incrementaran els municipis que entraran a l’AMI. Barcelona sap que ho desitgem, i diria que aplaudirem que hi entrarà”.

Colau, sobiranista

El president de l’ANC ha assegurat que Colau “ja va dir que al 9-N va votar Sí-Sí. Si això no és ser sobiranista és que no s’ajusta a la realitat. A Barcelona els resultats són positius pel que fa al nombre de regidors compromesos amb el procés”. “A Barcelona ha passat el que passa en democràcia, que uns guanyen i altres perden. La il·lusió dels que han guanyat és tan legítima com també és legítima la decepció dels que han perdut. El que ha passat a Barcelona entra dins de la normalitat. Per al procés no és cap mala notícia”.

“Considero que Colau té una voluntat de transformar la realitat del país inequívoca. Es podrà estar d’acord o no amb ella, però personalment és indiscutible que el procés que viu Catalunya és de transformació profunda. Crec que no és imaginable que les persones que volen un canvi profund no vulguin el canvi fonamental per assolir el canvi profund”, ha reiterat Sànchez.

Valoració del 24-M

“Tenim encara més raons per ser optimistes que mai”. “El vas, a cada episodi polític, està més ple. Ara està més ple que la setmana passada”, ha assegurat Casals. “El sobiranisme està a l’alça”. A més, la presidenta d’Òmnium ha manifestat que “els vots clarament i rotundament del No són poquets, i els del Sí són més que mai. Som optimistes”.

Al seu torn, Sànchez ha puntualitzat que “anem bé però hem d’anar millor. Els resultats mostren inequívocament que a la primera estació d’aquest calendari que té com a fita important el 27-S s’hi ha arribat amb èxit, i s’han superat amb escreix les expectatives que hi havia des dels sectors independentistes. Afirmem que les formacions explícitament favorables a l’inici d’un procés independent han crescut de manera significativa en el seu conjunt en referència a les darreres eleccions municipals. A més, les formacions clarament contràries al procés han disminuït en nombre de vots i regidors”.

“No hem d’oblidar que en la història del comportament electoral des del 1977 sempre les eleccions on les formacions sobiranistes han tingut millors resultats han estat les del Parlament de Catalunya. Que ningú cregui que les eleccions del 24M són el sostre del sobiranisme. Cap dada permet pensar que el 48% de vots de formacions explícitament sobiranistes és el sostre de la gent d’aquest país que vol un Estat propi. Les eleccions al Parlament sempre donen millors resultats al sobiranisme”, ha remarcat Sànchez.

Sobre la possible candidatura de Teresa Forcades de cara al 27-S, Casals ha recordat que la monja “ha estat un actiu durant molt de temps a favor d’un Estat propi, del dret a decidir i les estructures d’Estat. La fórmula per concretar això no pertoca a l’ANC. El que és important és que entre els 135 diputats del 27-S hi hagi una majoria com més àmplia millor a favor de l’Estat propi. Si Forcades es presenta i la seva formació li dóna suport, benvinguda”.

L’aval de la Meridiana

D’altra banda, els representants de l’ANC i Òmnium han donat per fet que l’acte de la Meridiana de la Diada de l’Onze de Setembre serà “un èxit”: “Serà la imatge de la ciutadania passant el relleu a les formacions polítiques a les portes del Parlament. Hi ha molta gent amb ganes de dir que ‘ja està, la societat hem fet tot el que se’ns pot demanar’. La imatge serà molt potent”.

“La societat dirà als polítics que ‘el relleu és inequívocament vostre, no ens falleu, teniu el mandat explícit’. Qui no vindrà a traspassar el mandat simbòlic? Hi haurà centenars de milers de persones. La Diada serà una gran festa novament de la ciutadania”, ha assegurat Sànchez.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa