Ada Colau ha irromput en el procés sobiranista. La victòria de la candidata a de Barcelona en comú ha estat per tan sols 17.000 vots i un regidor, però ha fet perdre al sobiranisme la capital catalana. És un element important de cara a la continuïtat del full de ruta, perquè Barcelona ara se suma als casos de Tarragona i Lleida, que estan a mans del PSC. És un resultat transcendent. La derrota de Xavier Trias provocarà l’obertura d’una reflexió interna a CiU, i també poden provocar reaccions les possibles aliances que estableixi la futura alcaldessa.
 
Les eleccions municipals han posat de manifest també un enduriment de l’espanyolisme al cinturó, que s’ha vist a Barcelona mateix, on Ciutadans ha quedat en tercera posició, darrera de Barcelona en comú i CiU, i per davant d’ERC. La formació d’Albert Rivera ha escalat a la segona posició en feus socialistes com l’Hospitalet, Esplugues de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Gavà o Viladecans, on previsiblement encapçalarà l’oposició. També serà una variable negativa per al procés. En algunes d’aquestes localitats ERC s’ha situat per davant de CiU en l’arc municipal local, com a Rubí i Sabadell, però sense jugar el liderat. Són moviments de segon grau.
 

El segon cinturó, que antigament era socialista, ha consolidat en canvi majories sobiranistes, amb CiU, ERC i una CUP clarament a l’alça. CiU ha quedat primera a alcaldies com Vilanova i la Geltrú, Vilafranca, Igualada o Manresa. I la CUP ha aconseguit posar-se per davant de CiU a Berga per 58 vots. A Girona ha estat CiU qui ha guanyat clarament les eleccions, seguida en aquest cas per ERC i la CUP.

Si les dades s’analitzen des del punt de vista qualitatiu, del que implica cada localitat, la jornada electoral suposa plom per al procés sobiranista, perquè incorpora importants incògnites, començant per la de Barcelona. Però hi ha el contrapunt aritmètic, que són els vots que ha obtingut cada formació i el manteniment consegüent de la Diputació de Barcelona. Vist en genèric el triomf nacionalista és clar, i això permet que les eleccions del 27 de setembre segueixin vives.

CiU ha quedat primera a Catalunya amb 667.683 vots i 3.324 regidors (eren 778.551 i 3.865 regidors el 2011), seguida per ERC amb 508.839 vots i 2.381 regidors (257.705 i 1.377 el 2011, en uns comicis que llavors van resultar calamitosos per als republicans). En tercer lloc ha quedat el PSC amb 529.350 vots i 1.278 regidors (721.476 i 2.115 fa quatre anys), seguit per la CUP, que ha irromput en la quarta plaça amb 221.577 vots i 372 regidors (62.206 i 101 regidors el 2001).

Ciutadans, Barcelona en comú o ICV queden despenjats en la valoració a nivell de Catalunya, perquè concentren la seva acció a la capital catalana o el cinturó.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa