El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El corrent independentista d’ICV reclama a Colau que parli d’Estat propi
  • CA

‘Compromís per la Independència’, el corrent sobiranistsa d’ICV, reclama que la candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, parli obertament de l’Estat propi. El portaveu d’aquest corrent intern, Josep Maria López, ha explicat a elSingular que Colau “anirà tirant pilotes fora, evidentment, i s’ha de pronunciar i es pronuncia a favor del dret a decidir, però pensem que amb això avui ja no n’hi ha prou”. “Toca parlar de l’Estat propi”, ha sentenciat López.

Segons el corrent independentista d’ICV, Colau “està estirada per una banda i una altra dins d’aquesta confluència de Barcelona en Comú, i intentarà que passi el temporal”. Preguntat sobre l’opinió de ‘Compromís per la Independència’ sobre el referèndum que faria Colau -en cas de ser alcaldessa- per decidir si Barcelona ha d’afegir-se o no a l’AMI, López ha afirmat que “no subscrivim fil per randa tots els plantejaments sobre la qüestió nacional de Barcelona en Comú”.

Podemos condiciona

Aquest corrent intern, que forma part d’ICV, “ha nascut precisament perquè no comparteix molts punts de vista sobre la qüestió nacional amb la direcció del partit”, ha afegit López a elSingular. “I Barcelona en Comú està integrada a ICV, i pensem que la confluència de Barcelona en Comú és positiva, però alhora és molt difícil, amb tota la barreja que hi ha a dins, amb aquest Podemos tan poc garantista”, ha manifestat el portaveu.

Sobre l’acte que va fer Colau a Madrid, en plena campanya municipal, López opina que “forma part dels compromisos que hi ha per la confluència de Barcelona en Comú. És evident… a dins hi ha Podemos, i això condiciona molt”.

Un procés de renúncies i resignació

En aquesta línia, el portaveu de ‘Compromís per la Independència’ ha explicat que el procés de formació de Barcelona en Comú “ha estat una gestió que no ha sigut pas fàcil”, i ha reconegut que “ha estat dolorosa perquè ha hagut de passar per bastantes renúncies”. “ICV ha format part de tot això, i en part ha estat víctima de les renúncies que s’han fet”.

Tal i com ha detallat López, la formació ecologoista “ha optat per la confluència, que valora com a positiva i guanyadora, i ha optat per això abans que anar en solitari a les eleccions municipals de Barcelona”. Sobre si la número tres de Barcelona en Comú, Laia Ortiz -la primera dirigent d’ICV en aparèixer a la llista-, hauria preferit anar més amunt i tenir més protagonisme durant la campanya, López és contundent: “No hi havia més possibilitats que això, agradi o no”.

Pressió a la direcció d’Iniciativa

En el seu text fundacional, aquest corrent afirma que “és necessari que la gent d’ICV, independentistes i federalistes, avancem cap a l’horitzó comú de l’Estat propi, una República catalana lliure, social i ecològica. A partir d’aquí, federalistes i confederalistes podran defensar un acord amb Espanya per federar-se i els independentistes podran fer-ho per aconseguir una separació civilitzada que faciliti, a més, la nostra permanència en la Unió Europea”, afegeix el document fundacional.

A més, ‘Compromís per la Independència’ defensa que es construeixin les “necessàries” estructures d’Estat i que la formació ecosocialista sigui un “agent actiu” en la redacció de la futura Constitució catalana. A més, el corrent sobiranista considera que la participació d’ICV en el procés és “indispensable”, de manera que aposten perquè “no se subordini l’agenda nacional a l’espanyola”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa