El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSC ni tan sols es presenta en el 25% dels municipis on té l’alcaldia
  • CA

Els socialistes catalans han disfressat la pèrdua d’implantació territorial amb el recurs legal de les llistes fantasma en 145 municipis catalans, però en canvi han tirat la tovallola en 49 dels 196 pobles i ciutats on a dia d’avui l’alcalde és del PSC. És a dir, que el 25% dels municipis en què el 2011 el PSC va ser el patit més votat, ara ni tan sols presenten una candidatura, malgrat que la direcció del partit va justificar les llistes fantasma per donar l’opció ideològica de votar el PSC a tots els ciutadans.

Per demarcacions, Lleida concentra el 39% dels ajuntaments (19) que ara tenen un alcalde del PSC però que el 24 de maig veurà com les sigles que representa ja no són una opció política al poble: Verdú; la Granadella; el Soleràs; les Avellanes i Santa Linya; Menàrguens; Térmens; Alt Àneu; Espot; Gavet de la Conca; els Alamús; Albatàrrec; Alcanó; Alguaire (s’hi presenta MES); Almenar; Massalcoreig; la Portella; Torrebesses; les Valls de Valira i Sant Llorenç de Morunys.

A Tarragona, el PSC ha renunciat a revalidar fins a 12 alcaldies (24%), i no presentarà llistes a Alcover; Vila­rodona; Vilanova d’Escornalbou; Barberà de la Conca; Capçanes; Porrera (s’hi presenta MES); Bot; el Pinell de Brai; Benissanet; Flix; Ginestar i Xerta.

D’altra banda, a Girona són 9 les alcaldies que ja es donen per perdudes, un 18,5% del total d’ajuntaments on el PSC no intentarà revalidar el triomf del 2011: Colera; Masarac; Ordis; Vilamacolum; Corçà; la Tallada de l’Empordà; Juià; Madremanya i Sant Joan de les Abadesses (s’hi presenta MES).

Finalment, a la demarcació de Barcelona, el feu més potent del PSC, també són 9 els municipis en què els socialistes han tirat la tovallola: Fogars de Montclús; Tagamanent; Sant Vicenç de Torelló; Olvan; Sant Jaume de Frontanyà, Sant Julià de Cerdanyola; Navarcles; Castellolí i Copons. 

L’alcalde de Pinell de Brai (Terra Alta), Lluís Melich, és un dels alcaldes del PSC que no es tornarà a presentar, i que de fet, ha deixat de ser militant del partit. Ha explicat a El Singular les seves raons: “Sempre he estat socialista, ja ho era el meu avi, però fa un any vaig deixar el partit per les lluites de poder intern a la federació de Terres de l’Ebre i la imposició de directrius del patit, i perquè el PSC ha abandonat la lluita al carrer, el suport als nuclis rurals i la seva feina de fer oposició a la dreta. La militància està desmotivada, i a banda, és clar, la seva posició sobre el dret a decidir també ha decebut molt”.

               Lluís Melich, alcalde de Pinell de Brai

Lluís Melich lamenta que el PSC, “per comptes d’analitzar per què ha deixat de ser el gran partit del municipalisme, s’aboca a fer llistes fantasma”, una actitud al seu entendre “no justificada i que menysté la feina dels alcaldes i regidors que hem treballat per al nostre poble”. En aquest sentit, Melich és clar: “Si no tens un projecte per al poble, no t’hi presentis, i és evident que en aquests 145 municipis el PSC no té cap projecte”. L’encara alcalde de Pinell de Brai creu que seria una bona lliçó per als partits que fan llistes fantasma “que sortís escollit el candidat fantasma i que els altres regidors l’investissin alcalde, aleshores riuríem”.

Finalment, Lluís Melich apunta que el recurs massiu a les llistes fantasma que han fet PSC i PP és un indicador clar que “la societat ha de fer una reflexió sobre el nostre model de governança, si és això el que esperem dels partits, o si és l’hora de fer una revolució des de baix i treballar per una governança més democràtica i respectuosa amb els ciutadans”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa