Es repetirà avui la història? Quan va esclatar la guerra civil, a Catalunya es va posar en circulació una pregunta que aviat tindria resposta, un dilema disfressat de mal averany: “Guanyem la guerra, o fem la revolució?”. Més d’un historiador situa en el que descriu aquesta pregunta la causa de la derrota republicana, amb la conseqüent supressió de la Generalitat.

Catalunya aconsegueix fer salts en l’autogovern quan el sistema polític espanyol entra en crisi, però llavors una part del país se’ns posa a fer la revolució. El 1936 la coincidència va ser dramàtica, i va provocar una segona guerra interna a Catalunya mateix, que descriuen les cròniques dels fets de maig del 1937. Van intentar fer la guerra i alhora la revolució, va ser un desori, i les dues van fracassar.

Ha plogut molt de llavors, i ja se sap que Marx deia que la segona repetició de la història es produeix en forma de farsa. Ara no hi ha cap risc de violència, però ha tornat a passar que Catalunya ha pogut iniciar un procés sobiranista precisament perquè el sistema polític espanyol està en crisi. I altre cop s’ha activat el ressort. Una part del país s’ha posat a fer la revolució davant el col·lapse institucional, i ha tornat a aparèixer el dilema malastruc: “Guanyem el procés sobiranista, o fem la revolució?”. Tothom ja intueix el que passa si no es resol.

Es repetirà la història? Avui vostè ho decideix votant. Per sort estem en l’etapa de farsa. Passi el que passi ja no hi haurà més fets de maig. La revolució avui té el suport d’una monja i més aviat vol dir plantejar-se la prohibició dels cotxes a la Diagonal. Però com que ja no fa por real a ningú, per això s’ha convertit en l’eina barata per carregar-se en procés.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa