Les municipals han confirmat una tendència cada cop més clara a Catalunya. L’unionisme és mort. Les forces unionistes no federalistes (C’s i PP) es queden amb el 15% dels vots, i el partit que mana a l’Estat Espanyol no arriba al 8%. Catalunya no és espanyola, queda clar.

Les forces sobiranistes segueixen guanyant terreny, cicle rere cicle, tot i no haver fet política d’Estat ni donar un clar missatge d’unitat. Centenars de milers de votants del 9N no han anat a votar, i només se m’acut un motiu: els ha mancat il·lusió, aquella que va generar el procés amb l’empenta de l’ANC, que en aquestes municipals degut al canvi intern, no ha actuat per animar el vot sobiranista.

Els unionistes només han mogut 1 milió de vots mentre els sobiranistes n’hem activat 1,4 milions. Gairebé 400.000 realment no han actuat en clau de país i han posat per davant l’eix de l’esquerra. La que està caient amb la crisi i els problemes de corrupció ha tibat més que el fet sobiranista. Lògic, però recordem que aquest vot no és clarament unionista ni tampoc independentisme òbviament, però m’atreveixo a dir que son més demòcrates que l’unionisme i per tant com a mínim defensaran que el procés es resolgui votant.

No entenc alguns posicionaments pessimistes, algú creu de debò que amb un referèndum o eleccions plebiscitàries el bloc unionista superarà l’independentista?

No és un tema d’enquestes si no de realitats, tots els cicles electorals des del 2012 han donat més vots sobiranistes que unionistes, i tots sabem que no hi ha tercera via possible.

L’unionisme és mort i caldria aprofitar-ho donant un missatge positiu i anant tots a una per reforçar el 9N. Per començar cal esperar que decideixen les bases d’Unió al proper Congrés. Si aposten per una via més clara que fins ara, amb en Duran molt debilitat, CIU tornarà a recuperar l’alè.

També és important veure que passa al proper Congrés d’Esquerra i si els nous baluards guanyen terreny a la vella guàrdia tripartidista, i per tant donen més llibertat a Junqueres per acostar-se a CiU o CDC en una llista de país. Les CUP tenen un paper molt important ja que també han sortit molt reforçades i caldrà que facin d’àrbitre per construir una opció engrescadora de cara al 27S.

Si volem, podem guanyar còmodament el 27S perquè això diuen les darreres eleccions Municipals, Europees i Autonòmiques. El meu dubte segueix sent, com fa 2 anys, si l’Estat permetrà aquestes eleccions.

Amunt els ànims i tots a una. El problema segueix sent l’actitud del govern espanyol en vers Catalunya però ara està més debilitat i per tant actuarà com a bèstia ferida. Preparem-nos pel patiment final abans d’assolir la llibertat com a país.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa