El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La crònica: Quan l’Estat espanyol queda en evidència
  • CA


El conseller Santi Vila i la consellera Irene Rigau       Jordi Borràs

El govern espanyol ha quedat en evidència amb la decisió de Renfe que posar preus a la meitat per facilitar l’assistència a un acte de la plataforma espanyolista Societat Civil Catalana (SCC). Ha posat de manifest que l’Estat ajuda l’espanyolisme a Catalunya. Dirigents polítics catalans se’n feien avui creus als passadissos del Parlament. Tot el sobiranisme criticava el que des de fa temps és un secret a veus.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, no se’n sap avenir de l’actitud de Renfe. “És lamentable, i posa de manifest una discrecionalitat ideològica”, em diu. Vila recorda que tant ell quan era alcalde de Figueres, com el de Girona, Carles Puigdemont, van haver d’entomar una querella de l’Estat perquè van llogar un comboi per acudir a una manifestació de la Diada a Barcelona. “Els Ajuntaments vam reservar un tren i després els viatgers van pagar el tiquet. Res a veure amb el que ha succeït amb SCC”. El conseller precisa que la Generalitat no pot fer res amb l’actuació partidista a favor de SCC, perquè Renfe té la seva pròpia política. “El que està clar és que la Generalitat no actuarà mai així, ni que sigui per anar a una manifestació independentista”, ha apuntat.

El diputat d’ERC Pere Aragonès, un dels que porta els temes econòmics i d’infraestructures a aquest partit, m’indica que el cas de SCC demostra que “qui està finançat pels poders públics no és pas l’independentisme, sinó l’espanyolisme”. “Si Renfe té aquesta política comercial esperem que rebaixi el bitllet per a tothom que vulgui acudir a la concentració de la Meridiana. Si no ho fa, en els pròxim consursos s’hauria de posar als operadors el requisit de mantenir la neutralitat”, insisteix.

Les diputades Montse Capdevila (PSC) i Isabel Vallet (CUP)  J.Borràs

El diputat de la CUP David Fernàndez ha reaccionat amb ironia, recordant els problemes que segueixen produïnt-se en el servei de Rodalies. “El nacionalisme d’Estat utilitza els recursos públics. Aquest cop els trens a Tarragona van arribar puntuals…”. El servei ferroviari és la gran metàfora del que és l’Estat espanyol.

El president de Ciutadans, Albert Rivera               Jordi Borràs

Ciutadans radicalitza el PP

L’ascens de Ciutadans està radicalitzant el PP. Competeixen pel lideratge de l’espanyolisme. El president de Ciutadans, Albert Rivera, està guanyant la partida a la líder del PP, Alícia Sánchez Camacho. Fins i tot s’agafa amb suficiència la darrera ofensiva del govern espanyol contra l’escola catalana. L’argumentació és molt reveladora. “Anar en contra ja no es una estratègia encertada. El que has de dir és què faràs si governes. Nosaltres tenim credibilitat ara en això, Camacho, no”, m’apunta. Rivera es veu entrant al govern espanyol, i no se n’amaga.

El conseller Andreu Mas-Colell                      Jordi Borràs

Duran frena Construïm

Fonts d’Unió assenyalen que el líder del partit, Josep Antoni Duran, ha frenat la seva plataforma Construïm, de tal manera que ja no usarà més les xarxes socials contra el president Artur Mas ni per desqualificar el procés sobiranista. “Duran ha vist que la deriva que estava agafant Construïm li feia mal, fins i tot dins d’Unió. Faran bondat”, indica gràficament un diputat democristià. L’episodi ha marcat però un abans i un després: El gruix d’Unió s’està acostant al sobiranisme.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa