El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La llei electoral, pendent del PSC
  • CA

Per primera vegada, el ple del Parlament iniciarà aquest dimecres els tràmits per aprovar la llei electoral. Es farà el debat sobre la ponència conjunta que han redactat els grups de CiU, ERC, ICV i la CUP. Perquè la proposició de llei continuï la tramitació, el ple haurà de rebutjar les esmenes a la totalitat presentades per PP, PSC, Ciutadans i la mateixa ICV. El partit ecosocialista justifica tenir un peu a cada cantó perquè per ara la llei no inclou el sistema electoral, que és la clau de volta.

Previsiblement, però, en aquest primer moment, no hi haurà dificultats per tirar la normativa endavant per majoria simple, però al final es necessitarien dues terceres parts dels 135 diputats del Parlament. Aquí és on entrarà en joc el PSC, l’únic que pot acabar pactant la llei dels que ara hi estan en contra. “Ja veurem si algú mou peça a les properes setmanes”, ha indicat a ElSingular el primer secretari dels socialistes, Miquel Iceta. La part negociadora del PSC la conformen Celestino Corbacho i David Pérez.

El gruix de la llei

A falta d’acordar el sistema electoral, la iniciativa crea la sindicatura electoral de Catalunya, formada per tres magistrats del TSJC i tres catedràtics designats pel Parlament; incorpora noves incompatibilitats per ser elegit, com ser senador o presentar-se en una circumscripció on no s’està censat; modifica el règim retributiu dels diputats perquè els que tinguin reconeguda la compatibilitat amb l’exercici d’altres activitats tinguin un sou menor.

Igualment, crea la figura del vot anticipat i incorpora la possibilitat de meses electorals mòbils per fer efectiu el dret de vot a persones internades en hospitals, geriàtrics o presons, i elimina la figura dels interventors i regula la dels apoderats perquè actuïn en representació de la candidatura en qualsevol acte del procés electoral. La llei també regula les informacions dels mitjans de comunicació durant la campanya i obliga els partits a retirar la propaganda electoral un cop acabada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa