El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Més de 5,3 milions de catalans, cridats a les urnes per escollir alcalde
  • CA

Més de 5,3 milions de catalans estan convocats aquest diumenge a les urnes per decidir el seu alcalde. A quatre mesos de les decisives eleccions catalanes del 27-S, els comicis municipals posen a prova el procés sobiranisme –CiU i ERC les han venut com la primera volta de les plebiscitàries- i la força real dels nous partits, Podemos i Ciutadans.

El mateix president català i líder de CiU, Artur Mas, ho va deixar clar divendres en el tancament de campanya, focalitzant la seva aposta a favor de la independència a partir de la capacitat d’arrossegament de la gran capital, i va advertir: “No ho aconseguirem si Barcelona ens dóna l’esquena”. Xavier Trias surt com el favorit, però no amb el partit guanyat. ERC aspira almenys a triplicar els 2 regidors del 2011 i la CUP a entrar.

Però una de les incògnites més importants que s’aclariran és el grau de penetració dels partits polítics més joves, com el de Barcelona en Comú, liderada per l’exactivista de la PAH Ada Colau i que inclou també a ICV-EUiA, Podemos, Procés Constituent i Equo. Algunes enquestes li donen fins i tot un empat tècnic amb Trias.

L’entrada d’aquestes noves formacions en ajuntaments com el barceloní, com assenyalen tots els sondejos, augura més fragmentació dels consells municipals i, per tant, s’endevinen negociacions més complexes per a la conformació de governs locals estables.

Dades generals

En tot cas, tot està previst per a les eleccions locals de demà en els 947 municipis catalans, on s’han disposat 8.012 meses electorals, distribuïdes en 2.731 col·legis. Per zones electorals, les comarques barcelonines compten amb un cens electoral de 4.007.777 persones, que podran votar en 1.612 col·legis, en un total de 5.705 meses electorals. A les comarques de Girona, els 507.776 electors amb dret a vot tindran habilitades 822 meses electorals en un total de 401 col·legis. A Lleida, amb un cens de 304.022 votants, compta amb 346 col·legis electorals i 565 meses. A la província de Tarragona són 556.585 els ciutadans amb dret a vot i podran fer-ho en 372 col·legis i un total de 920 meses electorals.

Del cens total de 5.376.160 electors, 5.313.462 són residents catalans i 62.698 són residents estrangers que poden exercir el dret a vot perquè existeix conveni bilateral entre el seu país i Espanya, a més dels nacionals de la Comunitat Econòmica Europea. Aquests 62.698 electors poden exercir el seu dret a vot a les eleccions de diumenge perquè prèviament ho han sol·licitat a l’ajuntament on estan empadronats o a l’Oficina del Cens Electoral. Vetllaran per la seguretat 5.445 policies entre Mossos d’Esquadra i guàrdia urbana local.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa