El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Neguen atenció mèdica a una catalana a Múrcia per la seva procedència
  • CA

Maria Pérez és nascuda a la província de Toledo, però viu a Sant Cugat des de fa 25 anys. “Sóc més d’aquí que d’allà”, explica. Ella i el seu marit van sovint a passar les vacances o els festius a Múrcia, al Puerto de Mazarrón, més en concret, on tenen un apartament.

La història de la catalana s’inicia abans de Setmana Santa quan va anar a passar uns dies al seu apartament. “Vaig començar a veure com unes taquetes a l’ull el dimarts 24 de març”. El divendres va anar al centre d’atenció primària, on ràpidament la van derivar a l’Hospital de la Virgen de la Arrixaca, a Múrcia.

Va ser en aquest últim centre on li van diagnosticar un despreniment de la retina i la van informar que havia de ser intervinguda d’urgència. “Em van dir que havia de ser atesa immediatament. Jo vaig pensar en tornar a Barcelona, però em van dir que havia de ser immediatament i em van preparar per intervenir-me el dilluns”, explica l’afectada.

La sorpresa va venir quan el mateix divendres al vespre, la pacient va rebre una trucada d’un metge de l’Arrixaca, qui li va explicar al seu marit que la intervenció que tenia programada no es podia fer. “Vaig demanar quin era el motiu. És un motiu econòmic? És un motiu de competències d’autonomies? Vaig preguntar. El metge em va contestar que més o menys”, explica el marit de la Maria Pèrez. “No vull pensar que és un tema per ser catalana, sinó de competències entre autonomies”, afegeix l’home.

El no viatge amb tren

El metge que va comunicar a la Maria Pèrez que no podia ser operada pel despreniment, també la va informar que per aquesta afectació era convenient que viatgés amb tren i no amb cotxe, de tal manera que pogués viatjar en una cabina amb un llitera i estirada per evitar agreujar al situació del despreniment de retina.

No hi havia trens. Vaig viatjar 700 km estirada darrera el cotxe fins a Terrassa on em van atendre i em van solucionar l’afectació, recorda la santcugatenca.

Resposta de l’Hospital

El diari La Verdad de Múrcia recull la posició de l’hospital davant d’aquesta situació. La direcció admet que el que va passar “és un error” i que Maria Pérez hauria d’haver estat operada a l’hospital per tractar-se d’una urgència. “Aquí s’atén a tothom independentment del seu lloc de residència, això ha estat un error”, explica José Domingo Cubillana, director mèdic de l’Arrixaca, a la publicació.

El mateix directiu suposa el que va passar. “Potser hi va haver un error de comunicació o de criteri mèdic. Algú no va entendre, que encara que l’operació estava programada per dilluns, que es tractava d’una urgència, una cosa que és habitual”, assegura Cubillana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa