El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
PSC i PP no arriben al 5% dels vots en el 70% dels pobles amb llista fantasma
  • CA

Exactament, 385 vots en els 145 municipis en què el PSC presenta llistes fantasma el 24M, i 491paperetes per al PP en els 140 pobles on els populars recorren a un sol candidat forà per configurar una candidtura. Són els resultats obtinguts per aquests dos partits en les eleccions europees del maig de 2014, on els veïns i veïnes d’aquestes poblacions podien votar lliurement qualsevol opció política en circumscripció única a tot l’Estat espanyol. El Singular ha analitzat els resultats de 2014 poble a poble perquè són la referència més propera en el temps, hi concorren tots els partits tinguin o no vinculació amb el territori, i per tant, es pot votar PP o PSC, i a més, són les primeres eleccions en què el votant era coneixedor que el 9 de novembre de 2014 se celebraria una consulta sobre la independència de Catalunya.

Si es traslladessin al proper 24 de maig els resultats de les europees, el PSC només superaria la barrera del 5% dels vots ­el mínim establert per poder optar al repartiment de regidors­ en 36 dels 145 municipis (un 24,8% del total) en què ha persentat una llista fantasma amb l’argument ideològic que els ciutadans tenen dret a votar les sigles del PSC encara que al seu poble ningú no vulgui formar una llista. Per la seva banda, el PP aconseguiria més del 5% dels vots en 49 dels 140 pobles (un 35% del total) en què ha confeccionat llista fantasma, en aquest cas, amb l’argument que molts veïns volen votar els populars però no gosen presentar­se amb les seves sigles perquè se senten amenaçats pels sobiranistes, motiu pel qual el PPC s’ha vist obligat a mobilitzar voluntaris d’altres territoris, fins i tot de fora de Catalunya.

La presència del tot residual d’aquests dos partits arriba a extrems ridículs en una vintena de municipis, on ni el PP ni el PSC no van recollir ni un sol vot ­ideològic o de la por­. En concret, el PSC va deixar el comptador a zero en 19 dels 145 pobles on ara fa llistes fantasma, i el PP en 23 dels 140 pobles.

Els 385 vots del PSC i els 491 del PP en els gairebé 150 municipis en què s’han presentat llistes fantasma, tal i com va revelar El Singular, desmunten els arguments del PP i el PSC per justificar una pràctica legal però immoral, que per contra, reporta grans beneficis econòmics als partits polítics al marge que obtinguin o no un sol vot. Si unes sigles es presenten en el 50% dels municipis d’una província, tenen assegurada una subvenció de 150.311,9 euros, i a banda, les subvencions que els corresponguin pel nombre de vots obtinguts i per regidors electes, que seran també determinants per obtenir poder en cada Diputació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa