El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Antiviolència obre un expedient als promotors de la xiulada
  • CA

La Comissió Antiviolència ha decidit obrir un expedient informatiu a les 12 entitats i plataformes que van promoure la xiulada contra l’himne i el rei espanyol abans del partit de la final de la Copa del Rei, entre l’Athletic i el Barça, i que van repartir xiulets per fomentar aquesta xiulada. Antiviolència s’ha reunit aquest dilluns, a instàncies del govern espanyol, durant poc més de dues hores.

Les 12 entitats són Catalunya Acció, Sobirania i Progrés, Plataforma pel Dret a Decidir el sindicat CADCI, International Comission of European Citizens (ICEC), Fundació President Macià, Ara o Mai!, Catalunya diu Prou, Casal per la Llibertat i la Independència de Catalunya, Societat Catalana de Lliure Opinió, Moviment de Cultura Popular ‘El Sotrac’ i Units per Declarar la Independència de Catalunya (Updic).

En una roda de premsa que ha començat amb tres quarts d’hora de retard, Antiviolència finalment ha decidit no sancionar els dos clubs. Tot i això, l’òrgan no descarta prendre mesures contra Barça i Athletic en funció de com avancin les investigacions. El secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, ha dit que hi ha hagut “unanimitat” per considerar la xiulada “d’extrema gravetat des del punt de vista de la prevenció de la violència en el món de l’esport”.

En total hi ha hagut 6 acords, 3 d’ells sobre els mecanismes de seguretat. El primer acord és “recaptar informació policial i obrir un expedient a les persones físiques o jurídiques o entitats que hagin promogut, col·laborat o facilitat mitjans materials o de quasvol altra índole per fer les conductes infractores detectades”, segons Antiviolència. El text es refereix al manifest Per la xiulada a l’himne espanyol i al rei.

Antiviolència també demanarà a la policia catalana les actes del coordinador de seguretat del partit. Al seu torn, el president del Consell Superior de l’Esport (CSD), Miguel Cardenal, ha lamentat que al Camp Nou hi havia “objectes prohibits” i que es van “exhibir pancartes prohibides”. Antiviolència es tornarà a reunir la setmana que ve per decidir si sanciona Athletic i Barça per “deficiències de control”.

Francisco Martínez, durant la roda de premsa

La mà del PP

En la reunió hi havia representants de la Lliga de Futbol Professional, la Federació Espanyola de Futbol, el CSD, el Ministeri de l’Interior, la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i la directora general d’Esports, Ana Muñoz. La Comissió és un organisme controlat pel PP, ja que la formen 33 membres, i 7 d’ells els ha proposat directament el ministeri de l’Interior, encapçalat per Jorge Fernández Díaz. 

Del total, 4 membres més els ha proposat el ministeri d’Educació, Cultura i Esport (Ignacio Wert), un l’ha escollit la Fiscal General de l’Estat, Consuelo Madrigal Martínez-Pereda, i dos més pels ministeris de Treball (Fátima Bàñez) i Sanitat (Alfonso Alonso), i la resta els ha proposat el president del Consell Superior de l’Estat, Miguel Cardenal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa