El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’ANC pressiona Ada Colau perquè se sumi al full de ruta
  • CA

L’ANC pressiona la líder de Barcelona en Comú, i guanyadora de les eleccions municipals a la ciutat, Ada Colau, perquè se sumi al full de ruta signat per CDC, ERC i les entitats sobiranistes. El president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha dit aquest dijous que “el nostre és un país petit, tots ens coneixem, i quan ens reunim amb Colau posarem damunt la taula la necessitat que s’afegeixi al full de ruta”. La previsible futura alcaldessa de la capital de Catalunya va rebutjar aquest dimecres adherir-se al full de ruta independentista.

“És indubtable que demanarem a Colau un compromís explícit que el 27-S estigui on creiem que la gent vol que estigui, que és per iniciar el procés. Li demanarem gestos concrets de compromís amb el procés”, ha afegit Sànchez, que ha reiterat que l’ANC treballarà perquè “totes les formacions, també BCN en Comú, se sumin al full de ruta perquè les forces que el 27-S tinguin representació parlamentària siguin àmpliament majoritàries”.

D’altra banda, Sànchez no s’ha vist en cor de valorar la pregunta d’Unió: “No em veig en cor d’interpretar ni l’opció del Sí ni l’opció del No. Els meus coneixements no m’ho permeten”, ha dit el president de l’ANC, que ha afegit que ja ho analitzarà amb els dies.

Confiança als empresaris

L’ANC i la sectorial d’Economistes de l’entitat independentista han presentat aquest dijous l’informe Impacte de la independència en l’empresa. En una roda de premsa al Col·legi de Periodistes, el president de l’ANC ha volgut donar un missatge de calma als empresaris: “Vull donar confiança a l’empresariat”, “és cert que hi haurà moments d’incertesa quan desconnectem d’Espanya, però la legalitat catalana podrà substituir l’espanyola sense buits ni forats negres”. Per tant, la incertesa serà només mínima”.

“Cal dir que tot el procés que el 27-S començarà -ja sense retorn per crear un nou Estat- s’ha de fer bé i es farà bé”. “La construcció del nou Estat és una finestra d’oportunitat per a les nostres empreses”, ha afegit Sànchez, que ha reiterat que no n’hi ha prou en tenir un Estat català perquè sigui un bon Estat: “L’oportunitat la tenim al procés constituent, cal redissenyar de nou les estructures que es detallen en l’informe”. “Els costos de la dependència són molt més evidents que la possible incertesa que generi la independència”, ha assegurat el president de l’ANC.

Sense por al canvi

Sànchez ha opinat que “l’empresari és una persona que no té por al canvi, que sap llegir la dinàmica i sap trobar oportunitats en una realitat que és permanentment canviant. Per tant, l’empresari pot estar ideològicament o no d’acord amb la independència, però no tindrà por. L’empresari sap els costos que avui té per mantenir l’actual estructura dins d’Espanya, uns costos elevadíssims”.

Sobre aquest tema, el coordinador d’Economistes per la Independència, David Ros, ha afegit que “hi haurà un moment crític, però serem un Estat o no? Quan ets Estat exerceixes com a Estat, si la comunitat internacional et reconeix tu has d’exercir com a tal. I tindrem el nostre decret d’independència, i els decrets transitoris per garantir la seguretat jurídica de les empreses”.

A Sànchez i Ros els han acompanyat Jaume Terribas, economista, exsecretari del Col·legi d’Economistes i membre del secretariat nacional de l’ANC, i Francesc Sánchez i Josep Maria Vázquez, membres de la sectorial. Vázquez ha explicat que “no hi haurà un boicot comercial si Catalunya és independent, perquè aquest boicot ja hi és”. “L’única manera d’acabar amb el boicot comercial és la independència. El boicot s’ha xifrat en 1,5% del PIB màxim, que és molt, però no és tant comparat amb el 8,5% del dèficit fiscal”, ha afegit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa