El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La discriminació al català arriba a les Nacions Unides
  • CA

La Plataforma per la Llengua ha presenta aquest dijous a les Nacions Unides a Ginebra un informe sobre la situació d’indefensió i desprotecció que pateix el català en diversos àmbits. L’ONG del català forma part de la coordinadora d’entitats ELEN (European Language Equality Network), que ha portat al Parlament Europeu la situació dels drets lingüístics a l’Estat espanyol, de la mà de membres de Plataforma per la Llengua, Acció Cultural, Mesa pola Normalización Lingüística i Iniciativa pol Asturiani.
 
L’entitat que defensa la llengua catalana vol que Europa “entengui la situació vexatòria i discriminatòria de la llengua catalana a l’Estat espanyol”. Així, l’ONG del català pretén fer un pas més perquè el català sigui reconegut en l’àmbit europeu, ja que és una llengua que parlen més de 10 milions de persones, tal i com detalla l’informe.

La jornada de Ginebra on la Plataforma ha presentat el document s’emmarca en la segona sessió de l’Universal Periodic Review (UPR), on es revisa l’Estat espanyol en matèria de drets humans. La primera part de la sessió va tenir lloc al gener. S’hi han exposat els casos d’atac a la immersió lingüística a Catalunya, contraposats a les demandes a favor de l’escolarització en català al País Valencià.

La Plataforma per la Llengua també ha preparat un dossier amb “40 casos greus de discriminació a les administracions públiques”. S’hi ha posat de relleu la poca presència del català en els documents i sentències judicials, i també s’hi fa ressò de l’àmbit cultural, ja que menys del 5% de pel·lícules estan subtitulades o doblades al català.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa