El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mas portarà la independència al seu programa
  • CA

Artur Mas, davant dels dirigents d’ERC      JORDI BORRÀS

El president Artur Mas portarà la independència al seu programa electoral, en la candidatura que està preparant més enllà de CiU, al marge del que decideixi Unió. “La decisió està presa. Inclourem la independència”, assenyala als passadissos del Parlament un dels col·laboradors directes de Mas. El referèndum que ha convocat la direcció d’Unió és ambigu i no va en aquesta línia, però Mas no pensa trencar. En tot cas ho haurà de fer Josep Antoni Duran. “També ens deien que trencaria arran del 9-N, però al final va acceptar la pregunta sobre l’Estat independent”, recorda la mateixa font.

Amb la pregunta ambigua que ha redactat la direcció d’Unió, i que els militants democristians votaran el pròxim 14 de juny, és evident a Mas se li ha complicat un grau més el camí cap a les eleccions, però pensa jugar-s’ho tot. El president ha mantingut aquest matí una llarga conversa al seu despatx al Parlament amb la vicepresidenta Joana Ortega. Han estat reunits més d’una hora, i segons fonts de la trobada s’han posat les cartes sobre la taula. Mas ha estat clar: No considera incompatible la consulta d’Unió amb el seu projecte, i el programa electoral serà explícit amb el full de ruta.

El conseller i dirigent d’Unió Ramon Espadaler   JORDI BORRÀS

Tota la pressió està ara sobre la direcció d’Unió, que haurà de decidir en darrer terme si trenca amb Mas i es presenta en solitari. El secretari general democristià, Ramon Espadaler, que és l’autor de la pregunta, es mostrava avui molt escèptic als passadissos respecte a aquesta possibilitat. “Hi ha una part del nostre electorat que està a favor del procés si hi ha seguretat i això és el que volem respresentar”, apuntava llimant asprors. Cap dels dirigents d’Unió consultats contemplava avui la ruptura en converses of the record, tot i que sí circulen rumors periodístics per pressionar.

Capítol a banda és la situació a Unió, on ha aparegut una tensió sense precedents. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, una de les històriques del partit, ho feia evident als passadissos quan li hem preguntat com estava. “Ja us ho podeu imaginar”. Els dirigents del sector sobiranista qüestionaven frontalment l’actitud de la direcció, en declaracions públiques.

El conseller Josep Maria Pelegrí       JORDI BORRÀS

Els nucli dur d’Unió ha anat a esmorzar junt al bar del Parlament, en un dia difícil. Hi eren els consellers Ramon Espadaler i Josep Maria Pelegrí, a més de Toni Font i Roger Montañola. No n’hi ha constància gràfica, perquè al bar no és permès fer fotografies. La direcció d’Unió dóna per fet que el sí guanyarà la consulta interna, tot i que la dissidència pot ser alta. A partir d’aquí tot dependrà de com interpreta el resultat Duran i el seu entorn. Mas ja se sap que no hi veurà cap impediment al procés independentista i que tirarà pel dret. En la hipòtesi que guanyés el no, Duran quedaria desautoritzat pel seu partit i s’aniria a un immediat congrés extraordinari.

Mentrestant el president ja ha començat a fer l’esboç de la seva candidatura de cara a les eleccions plebiscitàries, sense parlar de noms concrets. Seguirà el mateix criteri que ICV amb la fórmula d’Ada Colau a Barcelona: Els partits hi quedaran supeditats. L’historiador Agustí Colomines, que va ser l’artífex de la Casa Gran del Catalanisme i va aconseguir la incorporació de l’exdirigent del PSC Ferran Mascarell, està treballant en aquest projecte. La llista incorporarà també sobiranistes d’esquerres.

El PSC ha decidit per la seva banda un canvi estratègic. Si fins ara l’estratègia de Miquel Iceta era la de posar-se de perfil en les polèmiques, ara considera que amb les municipals han tocat fons i pensa atacar més directament el govern. Iceta farà més d’oposició en aquests últims mesos de legislatura.

Els populars Enric Millo i Alícia Sánchez Camacho   JORDI BORRÀS

Una segona conseqüència de les eleccions municipals és que la presidenta del PPC, Alícia Sánchez Camacho, i el president de Ciutadans, Albert Rivera, han quedat visiblement tocats amb les municipals. El PP ha obtingut mals resultats a Catalunya, i el partit del govern d’Espanya ha quedat per darrere de la CUP. El partit de Camacho ha aconseguit 214 regidors, i el de David Fernández 372. És el punt més baix del populars.

Rivera ha anat a l’alça, però ha trencat la imatge que tenia que podia guanyar les eleccions generals, perquè l’ascens no ha estat suficient. El líder de Ciutadans ara no té clar si abandonarà la política catalana per dedicar-se a l’espanyola.

El president de C’s, Albert Rivera           JORDI BORRÀS

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa