El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Álvaro Palacios i la DOQ Priorat triomfen a la llista Parker 2015
  • CA

Els grans triomfadors de la llista de Robert Parker dels vins catalans d’enguany, la publicació de vins més influent del món, han estat la DOQ Priorat com a zona vitivinícola i Álvaro Palacios com a elaborador, segons informa Vadevi. El vi L’Ermita ha assolit els preuats 100 punts en l’anyada 2013, i 98 en la 2012. Només l’Espectacle del Montsant 2012, amb 99, s’ha situat en mig.

Luís Gutiérrez, l’encarregat de tastat i avaluar els vins catalans, no pot ni segurament vol evitar que al seu text hi traspuï l’entusiasme que sent pels vins de la DOQ Priorat. De fet, les seves puntuacions ho reflecteixen clarament: 19 dels 27 vins catalans que tenen 95 punts o més són de la DOQ Priorat. Si comptem només vins negres, el resultat és encara més aclaparador: de 33 vins negres catalans amb 94 punts o més, 29 són de la DOQ Priorat, amb només tres vins de la DO Montsant i 1 dels Costers del Segre acompanyant-los.

Dels elaboradors d’aquesta DOQ, el rànquing particular de Gutiérrez és (per ordre alfabètic): Álvaro Palacios, Clos i Terrasses, Clos Mogador, Ferrer-Bobet, Mas Alta, Mas Doix, Mas Martinet / Sara i René (és difícil separar totes les coses que fan, diu Gutiérrez) i Terroir al Límit.

I de nou en ordre alfabètic, diu que els productors que estan progressant i que s’han de seguir són: Família Nin-Ortiz, Fredi Torres, Mas d’en Gil i Escaladei.

Entre els 27 vins amb 95 o més punts, la majoria (18) són negres. Només entren en aquest grup de privilegiats 5 vins escumosos i quatre vins dolços o rancis. Els escumosos són els Raventos i Blanc Enoteca 20 Años 1996 i el Recaredo Enoteca Reserva Particular 1999, ambdós amb 96 punts; i amb 95, els Mestres Clos Damiana 2000, Raventos i Blanc Enoteca Personal Manuel Raventos 2002 i Recaredo Turo d’en Mota 2003.

Entre els vins dolços i rancis, el gran triomfador és De Muller, que col·loca el Dom Juan Fort Solera 1865 amb 96 punts, juntament amb el ranci Arrels del Priorat Ca l’A Cabré; i amb 95 punts els Moscatel Solera 1926 i Ruby Asoleado 1904.

I els vins blancs?

Per trobar els primers vins blancs hem d’arribar als 94 punts, i aquí sí que la DO Penedès fa competència a la DOQ Priorat, empatant a dos vins cadascuna, amb la DO Costers del Segre que aconsegueix col·locar un vi d’un altre celler que ha tingut també uns molts bons resultats globals, el Castell d’Encus Ekam Essencia 2013. Els penedesencs són l’Alemany i Corrio Cargol Treu Vi 2013 i el Cal Raspallet Nun Vinya Dels Taus 2013. Els prioratins, per la seva banda són el Nelin 2013 de Clos Mogador i el Terroir Al Limit Pedra de Guix 2012.

Una visió conjunta del vi català

El retrat dels les zones vitivinícoles catalanes i la puntuació dels vins que s’hi elaboren es reparteix en tres articles, un dedicat als vins de la DOQ Priorat (Priorat: Back on Track with 2012 and 2013!), un altre que tracta els vins escumosos catalans, siguin o no de la DO Cava, (Cava and the Other Sparkling Wines from Cataluña) i un altre en el que fa un recorregut i un resum de la resta de denominacions d’origen catalanes (Cataluña: A Melting Pot ).

Pel que fa al dedicat al conjunt dels vins catalans, fa una repassada genèrica -no oblidem que és una publicació dedicada als consumidors finals nord-americans- i en destaca el descobriment que ha fet dels vins d’Alella (n’ha puntuat 16 pels només 2 de l’anterior edició), així com el creixement dels vins naturals (els elaborats sense addició de SO2). Després de destacar alguns cellers de cadascuna de les DO, fa una recomanació final als possibles visitants: la Sagrada Família, el celler de Can Roca pel que fa a restaurants i l’escalivada, com a producte gastronòmic típic i local.

A l’article que dedica als vins escumosos, Gutíerrez explica que la DO cava no correspon a un territori concret, sinó a un mètode i opina que és possible que aquesta falta d’identitat sigui la causa dels baixos preus als que es comercialitza gran part dels caves.

També reivindica, d’una banda, que als caves hi aparegui correctament indicada l’anyada de la qual procedeixen. Per això explica que no puntua caves sense anyada que ja hagi tastat en altres edicions: res li indica que sigui un producte diferent. I també reivindica que a l’etiquetatge hi aparegui la data de degollament (desgorjat), com ja fan els elaboradors més orientats a la qualitat.

Explica també la tendència a treballar cada cop més amb les varietats autòctones en detriment de les foranes i destaca especialment el protagonisme que va agafant el xarel·lo. Respecte a la fugida de cellers de la DO Cava, diu que la sagnia sembla aturada i que des de l’any passat no hi ha hagut més moviments. Dedica un paràgraf a Raventós i Blanc i la seva Conca del Riu Anoia; i finalment diu que, segons les dades de les seves puntuacions, els elaboradors de vins escumosos més destacats són Recaredo, Raventós i Blanc, Mestres, Gramona i Loxarel.

I una mica d’estadística

Gutiérrez ha publicat comentaris de 660 vins, tot i que n’hi ha 9 sense puntuar (amb un interrogant). Hi ha vins de les 11 DO catalanes i de caves catalans (els caves no catalans puntuats, si n’hi ha, els publicarà relacionats amb les zones de l’Estat on s’elaboren). Curiosament, també hi ha puntuat un vi mallorquí.

Les DO per ordre de més a menys vins puntuats són: Priorat, 163. Penedès, 106. Cava, 92. Montsant, 71. Empordà, 52. Terra Alta, 44. Costers del Segre, 39. Catalunya, 19. Conca de Barberà, 18. Alella, 16. Pla de Bages, 10. Tarragona, 7, un vi mallorquí i 22 sense DO, que fan un total de 660 vins puntuats.

I les DO ordenades per ordre de la nota mitjana que han obtingut els seus vins, també de major a menor, són: Priorat, la única que supera la mitjana de 90 punts, amb 90,61, seguida de Cava, amb 89,84; i Penedès, amb 89,40, gairebé empatada amb la Conca de Barberà, que té una mitjana de 89,39. La resta de DO tenen puntuacions molt similars, amb mitjanes que en cap cas baixen dels 88 punts.

A efecte de calcular la mitjana, el, ” ” que acompanya la puntuació numèrica d’alguns vins ha estat comptabilitzat com 0,5 punts. Així, per exemple, al Recaredo Brut de Brut Gran Reserva Brut Nature 2009, puntuat amb “93 ” , se li han adjudicat 93,5 punts. Els vins no puntuats (qualificats amb un signe “?”) no han estat comptabilitzats a l’hora de calcular la mitjana de la DO, ja que la modificaria de forma poc equitativa.

Com han estat confeccionades les llistes?

Les dues llistes que VADEVI.cat publica amb el nom de “Llista Parker 2015 dels vins catalans”, una per ordre de puntuació de tots els vins, i l’altra, classificant-los per DO, tenen algunes particularitats que val la pena tenir en compte.

Han estat confeccionades amb dades extretes del web de Robert Parker www.erobertparker.com, però no són la reproducció d’una sola llista, sinó que són fruit de l’encreuament de les dades dels vins tastats i puntuats als tres articles esmentats més amunt: Cataluña: A Melting Pot, Cava and the Other Sparkling Wines from Cataluña; i Priorat: Back on Track with 2012 and 2013!

Respecte a l’ordre en que hem classificat els vins, els criteris han estat els següents: en la llista en què hi ha tots els vins per ordre de puntuació, atès que hi ha molts vins que tenen els mateixos punts, hem aplicat un segon criteri que ha estat l’ordre alfabètic ascendent.

Per tant, en justícia no hi ha un tercer classificat, sinó que, en tot cas es podria parlar dels “5 vins amb 98 punts”, ja que amb aquesta puntuació hi ha empatats els vins Alvaro Palacios L’Ermita 2012, Clos i Terrasses Clos Erasmus 2012, Clos Mogador 2012, Terroir Al Limit Les Manyes 2012 i Terroir Al Limit Les Tosses 2012; i és només ordre alfabètic el què situa en tercer lloc l’Alvaro Palacios L’Ermita 2012. Aquest fet, lògicament, es va repetint en tot el llistat.

D’altra banda, VADEVI.cat informa de les puntuacions Parker atès el ressò internacional que assoleixen i la influència que tenen a l’hora de comercialitzar els vins arreu del món, però això no vol dir que comparteixi els seus criteris ni els seus mètodes de puntuació.

Tot i això ens alegrem de les bones puntuacions generals i de la promoció que representa per als vins catalans la publicació d’aquests llistats.

I, ara sí, les famoses Llistes:

Llista Parker 2015 dels Vins Catalans per puntuació. http://www.elsingular.cat/vadevi/downloads2/llista_parker_2015_dels_vins_catalans_per_punts.pdf

Llista Parker 2015 dels Vins Catalans per denominacions d’origen. http://www.elsingular.cat/vadevi/downloads2/llista_parker_2015_dels_vins_catalans_per_do.pdf


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa