El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El federalisme, segons la CUP
  • CA

Dijous d’aquesta setmana la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya, va celebrar un intens col·loqui amb els líders dels partits de l’esquerra a Catalunya. Hi van participar Joan Josep Nuet (EUiA), Gemma Ubasart (Podemos), Joan Herrera (ICV), Miquel Iceta (PSC), Oriol Junqueras (ERC) i Quim Arrufat. Un debat on s’hi van veure les dues esquerres que hi ha davant el procés sobiranista.

Els independentistes, ERC, CUP i en certa mesura EUiA, i els “federalistes”, PSC i ICV, es van enganxar sobre precisament el concepte independència i federalisme. Precisament, Arrufat i Nuet es van aixecar en defensa de la tesi que al federalisme només s’hi pot arribar a través d’un Estat independent. Arrufat va ser el més vehement en exposar-ho: “Si Pi i Margall s’aixequés repartiria a tort i a dret!”. “El federalisme permet que Catalunya obri un procés constituent propi i establir si ho desitja si vol o no sortir de l’Estat espanyol”, va afegir.

“Nosaltres no som independentistes perquè vinguem de la Lliga Regionalista de Cambó, no som independentistes perquè retornem a uns orígens lingüístics o ballar sardanes… nosaltres som independentistes perquè venim directament de Pi i Margall del federalisme republicà i se’ns ha explicat sempre, des de l’escola, que el federalisme, no el que han venut, pervertit i han utilitzat com arma llancívola contra projectes d’alliberament nacional, no senyor! El republicanisme és un pacte entre iguals, és la voluntat lliure, sobirana, compartida de conviure el mateix marc entre persones i comunitats, aquest és l’origen del federalisme republicà”, va insistir Arrufat.

I va justificar el federalisme republicà que dóna origen a l’independentisme de la seva formació: “Per tant, el federalisme no l’entenem d’altra manera que no sigui convertint el subjecte polític que en aquest cas és el poble de Catalunya, en un subjecte polític constituent i lliure de decidir després la federació amb la resta”.

Una premissa que li va servir per replicar els que defensen la reforma federal de l’Estat: “Els que comencen el federalisme per dalt, per l’Estat espanyol i van descentralitzant les administracions ho entenen absolutament a l’inrevés, parteixen d’una imposició històrica, com que nosaltres som federalistes republicans, i venim del Republicanisme federal, defensem que si hi ha la possibilitat d’un procés constituent a l’Estat espanyol hem de desplegar el nostre procés propi i després veure si ens on ens trobem o no”.

Una punt de partida que Arrufat va reblar amb les poques possibilitats d’aquest procés consttuent espanyol: “Si aquest procés constituent de l’Estat espanyol no hi és, la urgència i la necessitat han d’entregar el poder a la gent perquè decideixi el seu nivell de sobirania. No en el marc d’un debat estatutari ni constitucional, sinó un debat lliure i sobirà, aquesta és l’única manera que entenem nosaltres el federalisme republicà”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa