El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PP intenta tombar el 27-S
  • CA

El PP ha posat sobre la taula una operació parlamentària que faria impossible dissoldre el Parlament el 3 d’agost i eliminaria en la pràctica la possibilitat celebrar les plebiscitàries abans de les espanyoles. L’eina: Una moció de censura al president de la Generalitat, Artur Mas.

Segons ha pogut saber ElSingular de fonts del PP, la proposta fa un mes que està sobre la taula i s’hauria enraonat amb el PSC i seria ampliable a C’s. La base de la jugada rau en què tant el Reglament, com l’Estatut i com la Llei de Règim Electoral no permeten convocar eleccions ni dissoldre el Parlament “quan hi ha en tràmit una moció de censura”. L’entrada i registre d’una moció -caldria la petició de dos grups o d’una cinquena part dels diputats (27) -aturaria “la programació del procés” i no permetria la convocatòria pel 27-S.

És més, les plebiscitàries es podrien ajornar sine die si la moció es presentés a finals de juliol. En aquest cas, seria pràcticament impossible que els comicis al Parlament se celebressin abans de les espanyoles per l’espai temporal que cal interposar entre diferents comicis.

Un candidat i un programa

El tràmit de moció de censura –Pasqual Maragall en va presentar una contra Jordi Pujol- implica necessàriament tres elements: una cinquena part de diputats o dos grups parlamentaris, un candidat i un programa de govern. Tres requisits que necessitarien d’un acord o amb el PSC i/o amb Ciutadans. Un objectiu que les mateixes fonts apunten com a “complicat”.

La intenció de l’equip de d’Alícia Sánchez Camacho seria cosir un acord de les forces autobatejades “constitucionalistes” per consensuar un programa de govern i, sobretot, tenir un candidat que aguanti un debat d’investidura. Un objectiu que, ara per ara, només està sobre la taula. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa