El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La llista única té un temporitzador
  • CA

Senyores i senyors de la CUP, ERC i CDC: No hi ha temps. Com vostès han pogut comprovar aquests dies, la idea d’una llista unitària genera un consens amplíssim entre les bases del catalanisme polític, que avui ja s’ha transformat en sobiranisme netament independentista. És un moment històric i la papereta única és la millor eina possible per forçar un trencament de la legalitat espanyola seguit d’una demanda de reconeixement internacional.

Però, insisteixo, no hi ha temps. És inviable tornar a entrar en un vodevil polític de l’estil del que vam viure just abans i just després del 9N. Totes les propostes de part han de ser sinceres i tendents a arribar un acord. I tots sabem que hi ha gent a cadascun dels partits que tindrà interès en dinamitar el pacte, i no necessàriament per raons egoïstes, sinó perquè, simplement, no hi creuen.

Hi ha qui, des de la CUP, pensa que la unitat convé a CDC només per tapar els casos de corrupció i, a més, que ERC únicament contempla la llista perquè li van malament les enquestes, justament, per l’avenç de la CUP. A ERC molts creuen que liquidar l’eix social beneficiarà només a CDC i que l’èxit de la CUP es deu, almenys en part, a que Convergència els sobrerepresenta de sotamà per tal de perjudicar ERC. I a CDC hi ha molta gent que discrepa de la data del 27S, quan encara hi hauria per davant un any llarg de legislatura. Aquests, a més, desconfien extremadament d’ERC com a soci i consideren que una llista conjunta de marcat contingut esquerrà per la inclusió d’ERC i, sobretot, de la CUP, enviaria votants de centre dreta fora de l’independentisme.

Tots aquests arguments poden ser raonables i, en una o altra mesura, tenen una base real. Però cap d’ells és eliminatori respecte a una llista conjunta que generi un missatge potent i molt nítid en totes les direccions. Insisteixo per tercera vegada: No hi ha temps, senyores i senyors de la CUP, ERC i CDC.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa