El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les lleis de la desconnexió
  • CA

El full de ruta per la independència que prepara la candidatura unitària sobiranista vol garantir una desconnexió d’Espanya amb les màximes garanties jurídiques. Amb aquest objectiu, preveu aprovar dues lleis, sense que ara com ara se sàpiga quina serà la reacció de l’Estat espanyol, segons ha sabut ElSingular. La candidatura pren com a base gran part de les recomanacions que van fer els estudis del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN).

La primera llei serà sobre el procés constituent. Aquesta norma regularà el procediment a seguir per establir el règim provisional del sistema institucional i jurídic de Catalunya (drets i llibertats de les persones, nacionalitat i règim lingüístic, entre les qüestions fonamentals). Aquesta llei podria ser considerada una llei constitucional provisional.

Una segona normativa serà la de transitorietat jurídica, que evitarà el buit legal amb el pas d’un Estat a l’altre. Es mantindrà bàsicament amb caràcter provisional el sistema institucional de Catalunya previst a l’Estatut d’autonomia, introduint-hi només algunes adaptacions, algunes de les quals serien automàtiques (especialment en l’àmbit competencial), altres necessàries (per exemple, la nova figura de cap de l’Estat, el govern del poder judicial o els òrgans reguladors). Aquesta llei no serà molt extensa, perquè les modificacions de fons han d’aparèixer a la futura Constitució catalana, que no es començarà a elaborar fins a les següents eleccions.

Aquestes normes, a banda de la creació de la Hisenda catalana, aniran precedides d’una declaració del Parlament obrint formalment el procés d’independència. Aquesta s’aprovarà, si la candidatura unitària té majoria, a l’inici de la legislatura, i després s’enviarà al govern espanyol, a les institucions europees i a la comunitat internacional.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa