El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Com assaltar el Palau d’hivern, segons Tresserras
  • CA

L’exconseller de Cultura i un dels consegliere més influents d’Oriol Junqueras, Joan Manuel Tresserras, està convençut en què el procés català és una autèntica revolució. Una revolució, però, matisada per la lluita de les hegemonies i, sobretot, per la democràcia. Un fet inèdit en la història. “El que anem a fer no s’ha fet mai”, va sentenciar en una conferència a la Universitat Catalana d’Estiu que se celebra aquesta setmana a Prada amb la que va explicar el seu calculat evangeli de la “revolta catalana”.

Segons Tresserras, “els únics europeus que diuen viure en un país en construcció som nosaltres”. Una construcció que per l’exconseller és sinònim de “revolució” que s’ha de basar en “formes homologables de per representar el poder”. “No tenim cap Palau d’Hivern per assaltar!”, adverteix Tresserras per definir el procés com “una revolució social que no vol violentar ningú i que no és una presa del poder per la força”. Així les eines per consumar l’objectiu és la “complicitat i l’ exemplaritat” per fer entendre que el procés vol el “relleu de les velles minories dirigents per part de classes treballadores, més formades i més decidides a comprometre’s amb un projecte polític nou que encara no s’ha posat a prova”.

Poder dels Estats: posats en qüestió

Per a Tresserras, actualment “el poder dels estats democràtics s’ha posat en qüestió” i “si una multitud democràtica reivindica la seva capacitat de decidir el seu projecte polític no ajuda a crear complicitats i aliances internacionals en el joc de la comunitat mundial. Per això, Tresserras, considera que cal “homologar-se en el concurs internacional dels estats però no ser com els estats nació”. “La presa del Palau d’hivern” ha de ser per a Tresserras, “una revolució democràtica, tranquil·la, pacífica però d’una gran radicalitat”.

Bufetada a ICV-EUiA, PSC i el concepte de la “radicalitat”

Segons Tresserras, la construcció de la República catalana no és crear “un estat perquè 4 tinguin el poder i el remenin”. “Anem a construir l’Estat català per no ser mai més dominats per ningú”, assegura el guru de l’esquerra independentista, per insistir en el caràcter revolucionari del procés. Una premissa que li serveix per estirar les orelles, sense esmentar-los, al PSC i ICV-EUiA: “hi ha gent que s’han estat dècades i dècades proclamant la revolució i ara que arriba ells no hi són… perquè no porten cap bandera, no la reconeixen com a seva”.

Tampoc se salva de la crítica, -amb forma suau i també sense esmentar-la-, la CUP, quan emfatitzen la radicalitat de les seves postures. “La política radical sempre és una política concreta i la forma a curt, mitjà i llarg termini, la nostra radicalitat es mesura amb els resultats concrets”, conclou Tresserras per defensar l’assoliment de l’hegemonia a poc a poc i amb bona lletra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa