És fascinant la relació que existeix entre les elits madrilenyes i Gibraltar. El penyal va ser el gran argument de cohesió del nacionalisme espanyol durant la dictadura franquista i encara ara el govern del PP recorre a aquesta reivindicació territorial cada cop que té problemes amb la corrupció. Una portada de l’ABC amb la situeta de la roca al fons sempre fa estiu.
 
Però Gibraltar és una peça utilíssima per al sistema econòmic i financer espanyol. En aquells 6,8 quilòmetres quadrats s’hi encabeixen 30.000 empreses que només paguen un 10 per cent d’impostos sobre els beneficis dins del penyal i zero per als que s’hagin obtingut fora. Moltes d’aquestes societats tenen com a actius immobles situats a diversos indrets de l’estat espanyol. Només a la Costa del Sol -amb números oficials- hi ha 1.100 edificis amb aquest tipus de propietaris. Tot legal.
 
Tanta és la permisivitat que durant anys els convidats a la llotja del Reial Madrid veien com els jugadors guanyaven dos títols de Lliga, dues Supercopes d’Espanya i una Copa del Rei amb la samarreta de Bwin, una societat que correspon a la denominació legal de Bwin.Party Digital Entertainment PLC, amb seu corporativa a 711 Europort, Gibraltar City, Gibraltar. Encara ara continuen de patrocinador secundari. Manies, poques.
 
El cas és que Espanya ha tornat a enviar les clàssiques llanxes de la Guàrdia Civil a les aigües gibraltarenyes, amb la corresponent queixa del govern britànic. I això s’ha guanyat un espai a les portades que parlaven de la reunió cordial entre el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i Rodrigo Rato, vell conegut seu. Una xerrada en la qual, qui sap, potser van parlar de Gibraltar, que precisament és el lloc on la Fiscalia considera que Rato amaga la major part dels seus actius empresarials, a través de la societat off-shore Gibraltar VivaWay LimitedGibraltar? Tu tranqui, Rodrigo, que yo mando unas patrulleras.  



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa