El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ingredients per a una constitució provisional
  • CA

Si el 27-S les forces independentistes assoleixen la majoria al Parlament s’encetarà un procés cap a la república catalana. Un procés que necessitarà d’un element indispensable des del moment fundacional d’un Estat a Catalunya: una “llei constitucional provisional”. És a dir, un marc normatiu de referència que no serà l’espanyol, sinó un text constitucional transitori fins que un Parlament constituent elabori una constitució definitiva.

Aquest text ha estat un dels més analitzats per part dels experts que s’han trobat aquesta setmana a la Universitat Catalana d’Estiu. Uns dels més “detallistes” han estat Joan Vintró, catedràtic de Dret Constitucional de la UB i membre del CATN, que ha elaborat diversos informes sobre aquesta transitorietat així com Jaume López, professor de Polítiques a la UPF i coordinador de Reinicia, que aglutina les iniciatives civils.

Tres elements indispensables

Tant Lòpez com Vintró apunten la necessitat que aquest text bàsic de transició i provisionalitat tingui tres elements indispensables: “transitorietat”,” brevetat” i, en la “mesura del possible, de continuïtat”.

Continguts

Per altra banda, segons els juristes aquest text ha de tenir continguts concrets per regular aquesta transició cap a la constitució definitiva sense que esdevingui un lligam, ans al contrari, sinó un text eficient per facilitar el traspàs. Aquestes serien les disposicions generals,

Les disposicions generals

Aquestes disposicions han d’incloure les grans definicions de l’Estat. Els tècnics aposten, per no complicar la vida, constituir una república parlamentària més que no pas presidencialista per “continuïtat” amb un president de la Generalitat que actués de cap d’Estat i de president de Govern. En aquest apartat, també s’hi inclou la successió de l’ordenament jurídic. És a dir, continuaria en vigor l’actual marc jurídic –europeu, espanyol i català- en tot allò que no sigui contrari i sense perjudici del que digui la mateixa llei de transició i de les modificacions sobre aquesta legislació que facin les institucions catalanes.

En aquest sentit, cal destacar que l’ordenament europeu ja està aplicat encara que, en un primer moment, Catalunya deixi de ser membre de les institucions europees, situació en què deixaria d’aplicar-se el dret europeu que regula les institucions polítiques de Brussel·les. També se subrogaria en els tractats internacionals per renegociar-los posteriorment.

Com a disposició general també preveu les condicions per tenir la nacionalitat així com les normes en matèria de llengua, amb una afirmació jurídica de la llengua pròpia i dels usos dels català i l’eliminació de tots els obstacles de la llengua catalana. També exigiria la continuïtat dels usos del castellà.

Drets de les persones

Aquesta llei de transició hauria d’incloure el manteniment dels drets de les persones, que podria establir-se amb unes remissions d’aquests drets a la normativa que els regula. No hi hauria necessitat de Tribunal Constitucional sinó que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que passaria a ser Suprem, podria fer aquestes funcions de protecció de drets.

Institucions

Aquesta constitució provisional hauria d’introduir simplificacions del marc legal durant la transició. És a dir, que donés més facilitat de legislació al Govern amb marc de llei i de reglaments –sense reserva de llei- sotmès a control si convé, però amb un marge de permissivitat més superior a l’actual. Aquest text reduiria a un sol tipus de llei l’actual diversitat legislativa. També establiria el manteniment i continuïtat dels funcionaris i de les administracions locals.

Poder Judicial

La llei provisional respectaria l’actual demarcació i planta així com el funcionaris i els magistrats que expressin la seva voluntat de continuar fent aquestes funcions en el “nou estat”.

Successió d’administracions

Per evitar complicacions i no lligar el futur de Constitució catalana definitiva el text establiria el manteniment i continuïtat dels funcionaris així com de les administracions locals i supralocals.

La regulació del procés constituent

En darrer terme, aquest text provisional hauria de tenir un capítol articulat que regulés el procés constituent, és a dir, com s’haurà de bastir la constitució definitiva, el procediment que s’haurà de seguir.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa