El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ruiz, disposat a obrir el debat d’un impost sobre el colesterol
  • CA

Els aliments amb greixos o amb massa sucres que perjudiquen la salut també podrien ser objecte d’impostos. O, en tot cas, el conseller de Salut, Boi Ruiz, està disposat a obrir-ne el debat. Així ho va assegurar a ElSingular després d’una conferència sobre el sistema públic de salut a Catalunya a la UCE aquest dimarts.

Hem de respectar la llibertat de tothom amb les decisions de cadascun sobre la seva salut, però el que no es pot és fer responsable de les conseqüències d’aquestes decisions a tercers; és a dir, si volem portar una saludable no ens hem de fer responsables d’aquell que no la vulgui portar”, argüeix el conseller per justificar una decisió d’aquesta mena.

Per Ruiz, cal buscar “mecanismes perquè els que tinguin hàbits que no són saludables siguin penalitzats com s’ha fet amb el tabac i l’alcohol”. D’aquesta manera, els aliments que generen colesterol, greixos o agreugen la diabetis haurien d’estar penalitzats per racionalitzar el seu consum.

L’exemple, pel conseller, són els impostos especials sobre el tabac i sobre l’alcohol que, segons les seves dades, “són els que més han incidit en la baixada del seu consum abans que fins i tot les polítiques proactives per reduir-lo”.

Ara bé, Ruiz alerta que amb la UE aquests “impostos especials no poden ser finalistes”, és a dir, que es destinin a despesa sanitària. L’advertència es fonamenta amb el cèntim sanitari que Brussel·les el va tombar. De moment, pel conseller, un impost d’aquestes característiques només es pot debatre perquè Catalunya encara no té capacitat fiscal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa