El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La independència començarà des del minut zero
  • CA

La independència començarà des del minut zero, tal i com es detalla en el full de ruta de Junts pel Sí. La llista unitària ha presentat aquest divendres al matí al Col·legi d’Advocats de Barcelona els 9 passos que seguirà el nou govern català, si Junts pel Sí aconsgueix majoria en les eleccions plebiscitàries del 27-S. 

1. Tal i com ha explicat el jurista i Comissionat per a la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer, membre de Junts pel Sí, el primer pas del full de ruta serà aconseguir, el 27-S, el mandat ciutadà per iniciar el procés.

2. En segon lloc, segurament l’endemà mateix de constituir-se el nou Parlament, es produirà la Declaració Solemne d’inici del procés cap a la independència.

Aquest punt inclourà la proposta d’obertura de negociacions amb el govern espanyol, i un procés paral·lel de comunicar a les autoritats europees que s’inicia el procés i que es mantindran les converses amb l’Estat. Aquí s’aprofitarà per reiterar a les institucions de la Unió Europea que l’Estat català vol seguir formant part de l’Eurozona. A més, es mantindran converses directes amb els líders i caps d’Estat de tots els governs de la UE.

El segon punt també inclourà el mandat explícit del nou govern català per implementar la Declaració Solemne d’inici del procés.

3. Just després començarà el tercer punt del full de ruta, la primera fase del procés constituent.

4. En quart lloc es formarà un govern de concentració que tirarà endavant les anomenades estructures d’Estat, es produirà la internacionalització del procés i es prepararà el reconeixement internacional del nou Estat català. 

A més, es farà la gestió ordinària de les competències de la Generalitat per atendre els problemes més urgents, és a dir l’exercici ordinari de l’executiu català (crisi econòmica, ocupació, pobresa social, etcètera). També es duran a terme les actuacions per intentar l’acord amb l’Estat espanyol.

5. Finalment, quan s’hagi arribat a aquest punt, i quan es consideri que l’Estat tingui les condicions necessàries per a exercir el seu poder, es proclamarà la independència, en el cinquè punt del full de ruta, que tindrà una part declarativa i una altra de normativa. 

6. En sisè lloc s’aprovarà una llei de transitorietat jurídica, una mena de Constitució provisional, i es definiran com són els ciutadans del nou Estat, des del règim de les llengües, institucions del govern del nou Estat, inclosa la figura del nou cap d’Estat, i altres normes per garantir els drets fonamentals, que es tindran des del primer moment.

7. En setè lloc s’aprovarà la llei del procés constituent.

8. El vuitè punt contempla unes eleccions constituents que designin el nou govern català, el primer del nou Estat.

9. I per acabar es redactarà i s’aprovarà per referèndum la Constitució definitiva.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa