El pols de l’Estat amb Catalunya es va tensant i hi ha ressorts que comencen a grinyolar. Forçar tant la màquina no surt mai de franc. Ahir vam tenir dos clars exemples. Exemple u, les declaracions d’Angela Merkel sobre Catalunya. Després del que algun diari descriu com un “intens treball que han fet al llarg dels últims anys el gabinet de Mariano Rajoy, que dirigeix Jorge Moragas, i el titular d’Exteriors, José Manuel García Margallo”, la cancellera alemanya va parlar sobre Catalunya. I què va dir? Va assegurar que Rajoy i ella mantenen una posició “molt semblant”, que va sintetitzar en què “els tractats de la UE, que tots hem de respectar, garanteixen la sobirania i la integritat territorial de cada Estat”. Suficient per què la major part dels mitjans espanyols donessin per tancat i barrat el debat. Fins i tot, perquè alguns proclamessin que Merkel veu Catalunya fora de la UE si continua amb els seus plans secessionistes. Però, ai las!, la cosa no és tan fàcil.

Una de les agències més important del món, Associated Press, va considerar insuficient aquest pronunciament. Va valorar, que posats a ficar-se en un tema que no li correspon, la declaració de la cancellera alemanya no va ser prou contundent, i va titular amb un “Merkel fa un advertiment vague sobre el pla d’independència català”. La informació d’AP es va escampar per mitjans d’absolutament tot el món. És a dir, que al final aquest “intens treball” d’anys de Moragues i Margallo per aconseguir que la dirigent alemanya parlés sobre els afers interns no ha donat tan bon resultat com els semblava.

No és aquest, però, l’únic ressort que ha grinyolat. La iniciativa del PP per canviar la llei del TC ha disparat alarmes –finalment- a l’Estat. Ha provocat la resposta de l’oposició, inclòs el PSOE que fins ara tancava files amb el PP en el debat català. I en els mitjans espanyols… El mateix espai editorial de El País que diumenge celebrava l’article de Felipe González en què es comparava el procés català amb l’Alemanya nazi i la Itàlia feixista, ahir advertia que la proposta del PP “afecta la qualitat de la democràcia”.

L’excés de tensió juga males passades. Fins i tot, l’exministre Josep Borrell ho va poder constatar quan, a preguntes de Mònica Terribas va haver d’admetre a Catalunya Ràdio que amb la independència Catalunya tindria més recursos. Falten 24 dies per a les eleccions. I els errors poden arribar per qualsevol banda. Encara queda molt per veure.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa