El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Premis Vinari 2015: la garnatxa es fa d’or i el monestrell fa el cim
  • CA

Sis dels dotze vins guardonats amb l’Or a la seva categoria als Premis Vinari 2015 estan elaborats amb garnatxa, sigui en versió blanca, roja o negra, i això tenint en compte que cinc de les categories estan reservades a vins escumosos on, en teoria, la garnatxa no hi té gaire a dir.

L’Auditori de Vilafranca del Penedès ha acollit aquesta nit l’acte de lliurament de la tercera edició dels Premis Vinari, guardons nascuts amb la voluntat de donar a conèixer els millors vins de Catalunya i que han proclamat el vi negre Vermell de Peguera 2013 del celler Clos de Peguera (DO Conca de Barberà) com a millor vi català, atorgant-li el premi Gran Vinari d’Or.

La gala ha estat l’acte final d’aquesta edició dels Premis Vinari, que van arrencar a la primavera amb una convocatòria a tots els cellers catalans i que ha aconseguit la participació de 839 referències de vins emparats a les dotze denominacions d’origen de Catalunya. Deu tastos eliminatoris als territoris de diverses DO durant els mesos de maig, juny i juliol, i un tast final, celebrat el passat 14 de setembre al Celler Cooperatiu Rubí, han donat pas a la gran nit dels vins catalans, en què s’han lliurat 166 guardons als millors vins.

Els vins han participat en dotze categories, cadascuna de les quals ha rebut un Vinari d’Or, tres Vinaris de Plata i cinc Vinaris de Bronze, més algun extra en cas d’empat. Així mateix, s’han lliurat els Vinari Especial a la Producció Ecològica i els Vinaris Especials a les DO, que reconeixen els tres millors vins de cadascuna de les dotze Denominacions d’Origen de Catalunya.

El Vermell de Peguera 2013, un Gran Vinari d’Or amb caràcter

El Gran Vinari d’Or 2015, que distingeix el millor vi català, ha estat per al Vermell de Peguera 2013 del celler Clos de Peguera. És un vi negre jove, sense criança. O més ben dit, un vi vermell, com defensa el seu autor- de la DO Conca de Barberà, que ha estat el vi més ben puntuat d’entre els 839 presentats a concurs. Aquest mateix vi ha guanyat el Vinari d’Or en la categoria de Vins Negres Joves i el Vinari d’Or Especial de la DO Conca de Barberà. Els més de setanta tastadors que han puntuat a cegues els vins participants, han reconegut amb aquest guardó la seva originalitat en recuperar un estil de vi tradicional: vermells és com s’anomenava als vins negres a Catalunya quan la intensitat del color no era una obsessió com ho és actualment.

Reconeixement a Ramon Roqueta Roqueta

El Premi Monvínic a la Trajectòria Personal en el Món del Vi ha estat atorgat a Ramon Roqueta Roqueta (Manresa, 1925). Seguint l’empremta dels seus avantpassats, va fer-se càrrec de l’empresa familiar l’any 1963. Els seus anys al front del celler varen traduir-se en una gran expansió de la marca i l’establiment d’una xarxa de distribució per tot l’Estat. Com ell mateix explica, Ramon Roqueta Roqueta va fer arribar els vins que comprava als pagesos de Rajadell i Fals, al Bages que tant estima, fins a “indrets tan llunyans com Sant Sebastià”. Ell va obrir un camí per al vi català que a hores d’ara fa la volta al món.

Els Vinari d’Or es reparteixen pel territori

Enguany només dues DO, Priorat i Empordà, tenen dues medalles d’Or. El empordanesos són el Blanc dels Aspres 2013 del celler Vinyes dels Aspres en la categoria de Blancs de pas per Fusta i el SoliSerena Garnatxa d’Empordà del Celler Cooperatiu d’Espolla en la categoria de Vins Dolços, Rancis i de Postres.

I els dos ors prioratins són per al Giné Rosat 2014 del celler Buil & Giné en la categoria de Rosats, i entre els Negres de Guarda s’imposa amb el Clos Abella 2010 del celler Marco Abella.

La resta de Vinari d’Or es reparteixen pel territori d’un en un. La DO Alella sorprèn amb un Vinari d’Or a un vi escumós per al Marfil Blanc de Negre Brut 2010 del celler Alella Vinícola en la categoria d’Escumosos Reserva. Conca de Barbera amb el ja esmentat Gran Or i Or al Vermell de Peguera 2013; la DO Penedès suma el seu màxim guardo amb el Sumarroca Bòria 2011 en la categoria de Negres de Criança. Per la seva banda, la DO Terra Alta obté també un Vinari d’Or en la categoria de Blancs Joves amb el Prohom Blanc Ecològic 2014 del celler Coma d’en Bonet.

Quatre Vinaris d’Or per a la DO Cava

Els quatre Vinari d’Or restants, reservats a vins escumosos, se’ls enduu la DO Cava, la que, lògicament, més n’ha inscrit. Són els Grau Dòria Brut 2013 entre els Escumosos Joves (criança mínima de 9 mesos); el Marta Passió Reserva 2012 de les caves Canals Canals en la categoria d’Escumosos Rosats; el Rimarts Brut Nature Gran Reserva 2011 entre els Escumosos Gran Reserva (criança mínima de 30 mesos). I per acabar, en la categoria dels Escumosos Antigues Reserves (criança mínima de 50 mesos), s’imposa el Guillem Carol Gran Reserva Millenium 2006 dels cellers Carol Vallès.

Puixança de la producció ecològica

Els vins ecològics també han estat presents als Premis Vinari 2015, amb el lliurament del Premis Vinari Especials a la Producció Ecològica en onze de les dotze categories del concurs, mostra de la puixança d’aquest tipus de producció. Només la categoria de Vins Dolços ha quedat deserta. Entre els vins tranquils (els no escumosos) només la DO Penedès ha acumulat dos guardons als vins ecològics.

Vinaris Especials a la Producció Ecològica:

Millor Blanc Jove
Dardell Blanc Ecològic, 2014. Celler Coma d’en Bonet. DO Terra Alta

Millor Blanc de Pas per Fusta
Gramona Sauvignon Blanc. 2014. DO Penedès

Millor Rosat
Rendé Masdéu Rosat, 2014. DO Conca de Barberà

Millor Negre Jove
Espelt Solivent, 2014. DO Empordà

Millor Negre de Criança
Torres Habitat Negre, 2013. DO Catalunya

Millor Negre de Guarda
Clos Pons Roc Nu, 2011. DO Costers del Segre

Millor Escumós Jove
Vilarnau Brut Nature Ecològic, 2012. DO Cava

Millor Escumós Rosat
Trobat Brut Rosat, 2014. Bodegas Trobat. DO Cava

Millor Escumós Reserva
Mim Natura Brut, 2011. Vins El Cep. DO Cava

Millor Escumós Gran Reserva
Mas Comtal Cuvée Prestige Joan Milà, 2011. DO Penedès

Millor Escumós Antigues Reserves
Castell d’Age Olivia Brut Nature Reserva, 2009. DO Cava

El llistat complet dels tots els vins guardonats es pot consultar en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa